По време на Нощта можем да се включим в десетки активности, организирани от образователни институции от над 25 населени места в България. В София локациите са 11, сред които са Mall of Sofia, Технически университет, София Тех Парк, Национален природонаучен музей към БАН, Астрономическата обсерватория на Софийски университет и много други.

Разбира се, няма как да отразим всяка от локациите, но пък много от събитията ще бъдат излъчвани на живо на страниците на организаторите във Фейсбук. Гледаме демонстрации и експерименти от различни научни области, викторини, лекции, дискусии, изложения, научно кино и изследователски разработки. Междувременно се провеждат и два конкурса – за подкаст и за визуално изкуство, а жури от професионалисти в областта отличава победителите.

Иновативният проект SEARCH – Science+Environment+Art=Resilience, поставя фокус върху стъклото като материал в човешката история. Акцентите са в контекста на Международната година на стъклото, обявена от ООН. Благодарение на същия проект отправяме взор и към Слънцето, Луната, Сатурн и Юпитер в Астрономическата обсерватория на СУ. Разговаряме за изграждането на космически станции на Луната и Марс, както и за някои от най-мощние телескопи, чрез които виждаме снимки на далечни звезди и планети.

Науката обаче излиза от обичайните си лабораторни предели и се пренася между витрините на Mall of Sofia. Вместо да крачим с пазарни чанти в ръка, се докосваме до свойствата на различни материали, впускаме се в света на модерните технологии, откриваме какво ново се случва в обстта на роботиката и какво ли още не. В сградите на няколко университета пък изследваме тайните зад функциите на храни и предмети, които използваме всеки ден. За някои от нас кубчето на Рубик си остава загадка, но пък в рамките на събитието можем да видим как робот го реди с лекота. От 3D принтери до биоразнообразие, от двигатели с вътрешно горене до български традиции и обичаи – това е само част от еклектичната, но пък изключително интригуваща програма.
Кои са всички събития откриваме тук.