Забележителностите на града се обагрят в различни шарки и цветове, окъпани под множеството прожектори на светлинни инсталации, подготвени от български и чуждестранни визуални артисти. Мащабни 3D мапинг представления чупят представата ни за реалността и с едно примигване разрушават цели сгради на атоми; по фасадите плават морски обитатели, пъстри геометрични фигури, цветя и спирали, дърветата разцъфват в неонови нюанси, а сенките добиват нова дълбочина на фона на ярките лъчи.

Инсталациите обаче преминават далеч отвъд чисто визуалната наслада. Идеите зад светлинните произведения са силно обвързани с общочовешки теми и ценности като мира, артистичната свобода, солидарността, екосъобразния начин на живот и близостта между хората. Няколко от творбите са посветени на симбиозата между природата и модерните технологии, други празнуват разнообразието в културен, цивилизационен и личен план.

Фасадата на една от най-емблематичните софийски сгради също се сдобива със светлинна премяна: международно жури излъчва трима победители, които да представят инсталациите си върху стените на НДК под формата на статичен 3D мапинг. Конкурсът, организиран от eMAG, носи името eXperience. В същия формат са и заглавията на трите отличени произведения: eFuture, eMotion и eXplore от Симеон Тошков, Паулина Генева и Антонио Йоцов. Те преодоляват необятността на открития космост и безпощадността на времето, като ни приближават както до звездите, така и до детските мечти.

Всички 12 пърформанса в програмата греят всяка нощ между 20:30 и 00:00. Освен инсталациите, можем да се включим и в специално ателие за фотографската техника light-painting. Всички участници допринасят с идеите си, които водещите повтарят под формата на цветни контури в градинката пред Народния театър. В рамките на фестивала се провеждат и разнообразни работилници и семинари за връзката между изкуството и технологиите. Овладяваме тънкостите на нощната фотография, научаваме как се прави 3D и 4D видео, запознаваме се с приноса на изкуствения интелект в създаването на музика и още много вълнуващи занимания. Пълната програма на събитията разглеждаме тук, а на семинарите – тук.

След изгасването на последните искри, дълго време ще пазим спомена за светлинните отпечатъци върху ретините на очите ни.