Юбилеят този месец ни събира с интересни хора от другата страна на фотоапарата за цял фестивал, който сервира лекции, уъркшопи, изложби и кинопрожекции от 10 октомври до 29 ноември. Обикаляме програмата, за да отбележим някои задължителни кадри и ноу-хау порции от Васил Левски 57 – за останалите вижте менюто на photosynthesis.bg.

Всекидневие: фотографии от литва
"Тази изложба ни показва нещо трудно уловимо с камера – всекидневие, в което нищо особено не се случва: няма сватби, нито политически събития", казва литовският майстор Ромуалдас Пожерскис – един от участниците в сборната експозиция, който ни посреща лично на откриването на 13 октомври от 19:00. Кадрите от Всекидневието следват живота във Вилнюс, Каунас и Клапейда в хронология от 1960 до днес, когато в Литва се сменят три поколения фотографи с еднаква чувствителност към събитията на своето време. Обсъждаме теченията с "горящия човек" Пожерскис, който ни разказва какво е да снимаш фестивала Burning Man на 14 октомври от 19:00, а по литовските улици имаме време да се разхождаме до 22 ноември.

Фотоистории от цял свят
Фотограф и пътешественик с прясна титла Travel Photographer of the Year в категорията Хора/Лица. Това е кратката визитка на Мичел Канашкевич, който кръстосва меридиани, за да обучава всеки с желание да държи фотоапарата по-смело. Гледаме част от кадрите му с адреси по всички континенти от 10 до 27 октомври в кафе-галерията, а на 21-ви го чакаме там на живо и с компания – след 19:00 той и травъл фотографът от Великобритания Джейкъб Джеймс отговарят на всички въпроси за фотографията на път и студиото в раница.

Тим Клинч
"Да се върна във Великобритания? Никога", категоричен е фотографът от Портсмут пред Капитал, седнал на стълбите пред дома си във великотърновското село Миндя. Точно то е главният герой в изложбата му Миндя – портрет на едно село, в която Клинч улавя всички изразителни лица в околията. Само един поглед към проекта му е достатъчен, за да не изпуснем нито кадър, затова се оглеждаме за него по стените на кафе-галерията след 10 ноември.
 
Лекции и уъркшопи
Те са най-ценното звено на фестивала, но са десетки, така че вадим само три за ориентир. Учим се да използваме дрон "по-лесно от фотоапарата" в лекцията на Трифон Михайлов, който разглабя теорията около полета на части на 22 октомври от 11:00. Входът е отворен, но на следващия ден има и практика, за която трябват регистрация и 30лв. На 25 октомври пък Иван Богданов (или @FinFilm в инстаграм) ни кани в своята тъмна стаичка За видимото и невидимото и разни други неща – влизаме свободно в 19:00. Как да заснемем и сглобим 360-градусови панорами ни отговаря Марин Каравелов, който в момента прави панорамна снимка на Черноморието, съставена от 25 000 кадъра – казваме го в случай че 120лв за уъркшопа му ви звучат много. След петчасовия урок 12 души си тръгват със суперсилата да създават "цялостен виртуален тур", за което първо трябва да попълнят формуляра на photosynthesis.bg.

Пълната програма на фестивала е на photosynthesis.bg/fest
Формулярите за записване са под всяко събитие в страницата