ФИГ – Фестивал за илюстрация и графика

24 март 2023 - 2 април 2023
Уебсайт: fig.bg

Третото и най-голямо досега издание на ФИГ – Фестивал за илюстрация и графика, стартира на 24 март в София, обединено под мотото Трябва да има някаква грешка. Идеята, зад която фестивалът застава, е, че в динамичния свят, в който живеем, случайните грешки са често явление, а те от своя страна могат да ни покажат нещата от нова перспектива и да ни разкрият нови възможности.

Две групови изложби, една самостоятелна, филмови прожекции, разговори с артисти, представяне на книга и серия от работилници ни очакват в рамките на 10-дневната програма на фестивала. Събитията се разиграват между стените на 11 пространства в цялата столица и включват не само утвърдени имена, но и много изгряващи артисти на родната и международната артистична сцена.

По традиция даваме начало на фестивала с групова изложба в пространството за изкуство KO-OП. Тя е озаглавена Печатна грешка в книгата на Аза и има за цел да предизвика артистите да се справят със собствените си грешки и да използват техния потенциал. Експозицията включва творби на шестима художници, които предлагат множество гледни точки върху темата чрез използването на различни техники, като движещи се изображения, живопис, сайт-спесифик инсталация, фотография, керамика, текстил и графика, но и чрез тяхната лична интерпретация, способност и желание за сблъсък с грешките си.

Акцент в програмата е и пърформанс вечерята на 25 март в Bobbina Cultural space, озаглавена Терор кухня, на която всички сме поканени да направим резервация и дружно да отговорим на въпроса – пече ли ни на бавен огън планетата Земя? За основно се храним със сериозната тема за глобалното затопляне, а десертът е под формата на разкази за онези сладки спомени от детството, в което все още имаше хладни дни.

Ден по-късно се намираме отново в Bobbina Cultural space, където гледаме специална селекция филми, подготвени от Girls in Film (GIF). Филмите в програмата са международно награждавани художествени, документални и анимационни продукции от жени режисьори. Очакват ни и премиерни заглавия, включително продуцираният от GIF – Red Shoes.

На 28-и посещаваме Posta Space, които са домакини на първата си групова изложба. В нея вземат участие 24 международни и български художници, селектирани чрез отворена покана от Марайн ван дер Льов, създател и куратор на The Tiny Art Gallery в Хага. Отправна точка в изложбата е архитектурата на панелните жилищни блокове от социалистическия режим. Всеки участник в изложбата е натораварен със задачата да създаде собствена „стая“, в която да побере миниатюрното си произведение. Резултатът е смесица от средства, стилове, материали и теми, които отразяват въображението на всеки от участниците и същевременно разсъждават върху настоящото визуално състояние на панелните блокове.

В последните два дни от феста не пропускаме и възможността да посетим първия по рода си „супермаркет“ за принтове. Между импровизираните щандове гледаме творби на над 15 български (и не само) автори, колективи и студиа. Обещан ни е голям избор от принтове.

Пълната програма на ФИГ – Фестивал за илюстрация и графика, откриваме тук.