Форум за дизайн на персонажи PICTOPLASMA в България

Лекции, работлници, прожекции и изложба – всичко това ни очаква на първия форум за дизайн на герои и персонажи PICTOPLASMA, който се провежда на 23 и 24 септември във Варна. Платформата е основана още през 1999 година в Германия и включва ежегоден фестивал в Берлин и конференции в Берлин и Ню Йорк, Академия и лятно училище за дизайн на персонажи и множество изложби. За пръв път фестивалът пристига и у нас, а българското издание е организирано от сдружение StandArt.

В два поредни дни се срещаме с водещи артисти в сферата на дизайна, илюстрацията, анимацията, сценографията и уличното изкуство, сред които Никола Радулович, Алина Папазова, Рин Ямамура, Калоян Илиев – Кокимото, Иван Попов – Заека, Ина Валентинова, Цветана Недева – Kinderlist и Виктория Георгиева – MOUSE. Готвим се за прожекции на анимационни филми, показвани на берлинското издание на форума, творчески работилници и дискусии.

Събитието продължава и в София, където можем да разгледаме изложбата в UniCredit Studio от 2 до 13 октомври. PICTOPLASMA x Bulgaria отправя отворена покана за участие в експозицията към талантливи български дизайнери, художници, илюстратори, аниматори, видеографи, фотографи, скулптори и визуални артисти. Крайният срок за кандидатстване е 31 август, а творбите ще бъдат оценявани от жури с председател Питър Талер, основател на международния фестивал, както и артистът и куратор Ивайло Христов, кураторката Ралица Герасимова и художничката Калина Христова. Изложбата е отворена за посетители и в културното пространство ReBonkers във Варна от 23 до 30 септември. Можем да кандидатстваме тук.