Градът танцува: Sofia Swing Dance Festival 2024

30 май 2024 - 2 юни 2024

Суинг танцьори от над 50 държави пристигат за тридневното събитие

За 10-ти път Sofia Swing Dance Festival ще събере в столицата най-доброто от суинг танците, което международната сцена може да предложи. Юбилейното издание звучи повече от обещаващо. Световноизвестни преподаватели в суинга, пет джаз бенда, зрелищни състезания и незабравими партита – всичко това предстои в рамките на 4 експлозивни дни, от 30 май до 2 юни в София. Очаква се у нас да пристигнат стотици суинг ентусиасти от над 50 държави, които да се забавляват заедно с българската общност. 

Фестивалът превърна София в една от най-горещите точки на картата на суинг културата. По цял свят вече ни наричат Crazy Bulgarians – и има защо. Средата е енергична, заредена с позитивни хора, отворени към света. Дава най-доброто от нощния живот – може да говориш, танцуваш, слушаш музика, но и да напредваш в уроците”, споделят организаторите от Lindy Hop Bulgaria, най-голямото училище за суинг танци и култура у нас. Програмата е разпределена между залите Dance Station в НДК, City Stage – под НДК, и на открито. Ето какво включва:    

Уъркшопи: Линди хоп, чарлстоун, соло джаз, балбоа

Гостите на фестивала ще могат да повишат знанията си в най-различни уъркшопи при международно признати танцьори – идват топ преподаватели от САЩ, Франция, Литва, Испания, Аржентина, Великобритания, Германия, Гърция, Турция, Полша, Италия и много други страни. Те ще провеждат от intermediate до advanced класове, в четири основни стила: линди хоп, чарлстоун, автентичен соло джаз и балбоа. Преподавателите също ще се фокусират върху развиването на ключовите таланти за всеки артист – креативност, музикалност, себеопознаване и импровизация. Едновременно с това всеки ще може да задълбочи разбиранията си за хореография, контакт с публиката, връзка с партньора, подготовка за състезание. Ако пък гостите не са танцували суинг преди, ще могат да посетят отворен урок за начинаещи още в първия ден на SSDF. Така те ще влязат в моментален допир със суинг културата, за да се забавляват и през останалото време. 

Swing Dance Parade: Суинг парад в центъра

Стотици танцуващи, които с жива музика тръгват от НДК и стигат до Народния театър – т.нар. Swing Dance Parade или една от най-цветните музикални разходки, на които може да попаднете в столицата, е също част от фестивалните дни. Инструменти, озвучаване, усмивки и най-вече добро настроение: всичко това танцьорите си носят сами, докато маневрират из центъра, избирайки ключови места, на които да потанцуват.

На 31 май в City Stage уменията си ще демонстрират едни от най-добрите танцьори на суинг и автентичен джаз в международен план, представяйки авторски хореографии. Част от тях са дебютни и за пръв път ще бъдат показани пред публика именно на Sofia Swing Dance Festival. Програмата включва и интригуващи презентации и срещи с представители на “Swinging Europe Network” – мрежа, обединяваща суинг школи и фестивали от цяла Европа и подкрепена от програма Творческа Европа на Европейската Комисия.

Партитата: Най-доброто от нощния живот 

Пет бенда – два български (Old Sea Company и The Oldie Goldies) и три чуждестранни ще свирят на сцената на City Stage. Музиката на живо ще се редува с екип от опитни диджеи, които ще пускат култова музика от old school до new era джаз. 

По традиция всяка вечер на партитата ще има различни състезания, на които най-добрите танцьори да премерят сили. Сред тях: стандартни състезания по двойки, в които партньорите са фиксирани, Mix&Match – танц с произволен партньор, в който всеки трябва да се адаптира бързо, индивидуални надпревари в соло джаз, както и един от патентите на фестивала, т.нар. Swing Out Drop Out –  изпълняване на една от най-популярните фигури в суинга с все по-бърз ритъм, докато на сцената остане само една двойка. Победителите от оспорваните състезания ще спечелят пропуски за други мащабни международни фестивали. 

В Teacher’s jam самите преподаватели ще излязат на сцената, за да покажат класа и стил, а през цялото време базар на винтидж и автентични джаз аксесоари ще покрият всичко необходимо от предметния и пъстър инвентар на суинг културата.

Sofia Swing Dance Festival e част от голямо международно семейство, което говори един и същ таен език. През него са минали над 8000 души, над 100 учители и поне 30 бенда. „Започнахме да го организираме, за да може българската общност да се социализира с други международни танцьори и учители. И неусетно се превърнахме в една от столиците на суинг танците”, споделят още организаторите.

Ако искате да опитате от сладостта на суинг танците Линди Хоп България предлага редовни часове за начинаещи и безброй възможности за прилагане на наученото.