24 октомври 2023 - 28 октомври 2023

Международният фестивал DA Fest, който среща българската публика с новите артистични практики и значими постижения в сферата на дигиталните изкуства, се завръща за своето 9-о издание тази есен. Между 24 и 28 октомври София отново е домакин на единствения по рода си фестивал за дигитални изкуства в страната, чиято тема тази година е „Антибиоза: Изкуството на борбата и оцеляването“.

Фестивалът приютява звездите на дигиталното изкуство на родната сцена. Целта на фестивала е да развива публиката на дигиталните изкуства и да дава възможност за изява на редица млади български автори, сред които и селектираните в платформата e-valuation на DA Lab. Тази година DA Fest представя силна българска програма в лицето на Петко Танчев, Михаела Лакова, Яна Василева и колективите trohi и Raw Lab.

В деветото издание на фестивала за първи път в България се включва и официална селекция на австрийската платформа за дигитални изкуства Ars Electronica, като световноизвестният артист Зимун представя специално създадена за пространството на галерия Академия потапяща инсталация. В рамките на DA Fest [9] идва ORLAN – една от най-значимите френски артистки с международно признание и подчертан собствен стил, използвайки скулптура, фотография, пърформанс, музика, видео, 3D, видеоигри, разширена реалност. Творчеството ѝ е характерно с хумористичния си, понякога пародиен или дори гротесков характер, като то често подставя под въпрос социалните феномени. Нейна изложба с избрани проекти можем да видим на 25 октомври в галерия Credo Bonum, а ден по-късно във Френския институт ни очаква лекция на тема ORLAN, моето тяло, моят дигитален продукт.

One Gallery се превръща в дом на 5 изключително интересни инсталации, творби и проекти в рамката на тазгодишното издание на DA FEST. Всеки един от тях можем да видим от 24 октомври до края на фестивала. Международно признатите пионери на интерактивното изкуство Лоран Миньоно и Криста Сомерер представят интерактивната картина The Value of Art (Wild Boar), занимаваща се с икономиката на вниманието и създаването на стойност в света на изкуството. Гледаме още и най-новия проект на френската художничка Алези Арме. Тя гостува на DA Fest с интердисциплинарната инсталация в полето на технологиите и биоизкуството Призрачни растения от повредени светове. В One Gallery можем да видим и видеоинсталацията от четири части The Humors на живеещата в САЩ Юге Зу, която изследва връзките, изолацията и копнежа в природните и градските пространства. Петата творба е на българския артист Калин Серапионов и представлява видеопортретът Руса жена с червена рокля и ярко червило говори по телефона и пуши цигара.  Повече подробности за проектите откриваме в статията ни DA FEST превзема One Gallery.

The Humors на Юге Зу

Във фестивала се включва и унгарският колектив Binuara, които представят Устройство за бъдещи мемоари в Институт „Лист“ в София. Интерактивната инсталация ни среща с устройството Future Meme Device – машина, която създава въображаеми сценарии за посетителя под формата на текстови съобщения. Текстовете се генерират от обучаваща система въз основа на произведенията на различни писатели на магическия реализъм.

В основата на програмата в Топлоцентралата са три пърформанса. На 24 октомври от 20:00 можем да видим съвременния танцов спектакъл на bok-o-bok за четирима изпълнители и рояк безпилотни летателни апарати, изследващ изчезването на пчелите и използването на дронове за опрашване. На 27 октомври се провежда втория пърформанс от фестивала, в който базираният в Амстердам видео артист Фин Борат разглежда смъртта и безкрайността. Ден по-късно е представянето на Immersion, той е нова форма на живо действие: интерактивен и ангажиращ участието електро-спектакъл, в който публиката става едновременно участник и зрител. Автор на проекта е френският музикант Verlatour, който пристига в София заедно със своя екип от мултимедийни, кодови, видео и светлинни инженери.

Flying bodies across the fields на bok-o-bok

В Топлоцентрала можем да видим още и интерактивните творби на дуото Scenocosme, зад които седят Георги Ласер и Анаист мет ден Анкст от Франция. Те създават хибриди между технологии и живи или природни елементи. В София зрителите имат възможност да си взаимодействат с творбата им Akousmaflore, която вече обитава фоайето на Топлоцентрала и може да бъде видяна до 28 октомври.

Фестивалът има и прожекционна програма, която представя селекция с късометражни филми на най-престижния форум за дигитални изкуства Ars Electronica. На 27 октомври в Гьоте институт гостуват две от техните програми – Добре дошли на планета В и Електронният театър. На същото място в рамките на фестивала можем да видим и интердисциплинарната инсталация BLACKBOX AI, която под формата на лабиринт изследва предразсъдъците към пола в изкуствения интелект.

Събитията са разделени в няколко направления: изложби, пърформанси, уъркшопи, прожекиции и представяния, като те се провеждат паралелно на различните локации.  Изложбите, видеопрожекциите и презентациите са с вход свободен, пърформансите са с вход от 20/30 лв., а концертите: 15/20 лв. 

Потапяме се в света на дигиталното изкуство от 24 до 28 октомври с DA Fest.