Потапяме се в света на уличното изкуство с МОСТЪ Graffiti Fest

2 септември 2023 - 3 септември 2023

Посрещаме първите дни на септември под моста Чавдар, където ни очаква МОСТЪ Graffiti Fest. На 2 и 3 септември се впускаме в едно стрийт арт преживяване с графити, уъркшопи и много музика и храна. Събитието е организирано от една от най-големите стрийт арт организации в България – 0511, и цели да освежи градската среда, като събере група от графити артисти от цялата страна, развиващи се в различни стилове и разглеждащи различни теми, обединени от посланията на ъндърграунд културата.

В рамките на двудневния фестивал можем да се насладим на всички форми на графити изкуството – състезание, демонстрации, уроци, скици и свободни стени. Освен тях фестивалът е предвидил и специална зона за храна и базар. В него всеки може да се наслади на неустоими кулинарни изкушения.

Състезанието по графити е един от основните акценти на събитието. В него артисти от цялата страна се впускат в битка, в която  рисуват върху един и същ фон с една и съща цветова гама (изключения има само за лица, животни и герои), като победителят е избран от специално жури от представители на 0511, Visionary и Sofia Graffiti Tour. В рамките на фестивала посетителите могат да видят на живо как артистите от 0511 и Visionary създават огромен графити мюръл върху една от основните стени под моста. Специална зона за свободно рисуване пък дава възможността на всеки да се изрази креативно и да нарисува това , което му харесва. За тези, които обичат да творят на хартия, е подготвено състезание за най-добра скица на тема МОСТЪ. Най-интересните скици от състезанието можем да открием в Instagram, където се провежда и гласуването за победител.

Освен всичките вълнуващи състезания и демонстрации на феста ни очаква и работилница, посветена на уличното изкуство. Тя е разделена в три части – теория, скициране и рисуване със спрей. Теорията обхваща кратка история на графити, индивидуални и професионални ползи от рисуването на графити, основи на графитите и въведение в стиловете. Продължаваме с урок по скициране върху лист, избиране на най-добрата скица и след това нейното прерисуване върху голяма стена. Завършваме уъркшопа с оцветяването на предварително разчертана рисунка на стената, в което всеки може да се включи.

Официалното откриване на МОСТЪ Graffiti Fest е на 2.09 в 12:00. С него започва и състезанието с графити, което продължава до 18:00. Веднага след него се впускаме във вълнуващ двучасов уъркшоп. Победителите от състезанието стават ясни на следващия ден в 19:00, като арт базарът и зоната за храна са на разположение през цялото време на фестивала.