Рембранд фест

9 януари 2024

На 9 януари в театрална зала „Алма Алтер“ ни очаква Рембранд фест. Целодневният фестивал, посветен на нидерландски художник, събира в рамките на няколко часа редица интересни лекции и дискусии, които разглеждат творчеството и наследството на артиста през различни гледни точки. 

Откриването е в 12:30 в присъствието на Н.Пр. Симон ван дер Бург (посланик на Кралство Нидерландия). Веднага след това започва първата лекция, озаглавена Рембранд като иновативен график – техники, идеи, ефекти. Зад нея седи д-р Ерик Хинтердинг (Райксмузей, Амстердам), като тя се провежда на английски език. Продължаваме в 15:00 с лекция, водена от поета и преводач д-р Боряна Кацарска, художничката Явора Петрова и доц. д-р Ясен Захариев. Тя е на тема Художествени, литературни и философски подходи към Рембранд, като всеки специалист ще разгледа темата спрямо своята област на експертиза. 

Веднага след лекцията, посветена на различните подходи към Рембранд, ни очаква представяне на проекта Vincent meets Rembrand – дигитално преживяване, зад което са Мартин Петков и Страхил Йорданов от MP-Studio. Последната лекция започва в 17:30 и цели да представи съвременни кураторски практики. Неин водещ е другият гост от Райксмузей,  Амстердам, а именно Фризо Ламертсе. Тя също се провежда на английски, като модератори отново са д-р Стоян Сгурев и д-р Тодор Петев, които са част и от първата лекция за деня. 

Всяка от лекциите през деня е последвана от дискусия и част за въпроси. През деня са предвидени и няколко кафе паузи между лекционните занимания. Събитието се провежда присъствено и онлайн.