Ritual Gatherings 2024

12 юли 2024 - 14 юли 2024
Уебсайт: ritualgatherings.com

Музика, изкуство, храна и култура се обединяват в ритуален унисон на фестивала, превърнал се в дългоочакван обичай в последните шест години. Ritual Gatherings за второ поредно лято акостира от 12 до 14 юли на магнетичния нос Акра в Черноморец. Програмата на мултидисциплинарния фестивал включва наситено и разнообразно музикално пътешествие, изложба на инсталационно изкуство, две ритуални вечери по залез слънце и редица напълно нови активности за свързване със себе си и с другите.

Тази година за първи път основните хедлайнъри са дами – Гая Бриса от Ибиза и Хейли Заласи от Глазгоу, които са особено популярни в съвременния свят на електронната музика. Освен чуждестранни гост DJ, програмата винаги празнува и разнообразната българска електронна сцена.

За първи път ще бъде изградена и водна сцена, дело на студиото, работило над емблематичната творба на Кристо – Тhe floating piers. През деня на понтоните в морето ще се провеждат йога практики, гонг медитация, какаова церемония, дихателни упражнения, звукова баня, разговор за различните състояния на съзнание, както и астро сесии за най-значимите астрологични събития тази година. Следобедите и вечерите са резервирани за музиката с takeover на водната сцена от клуб ДОМ, OFFBEAT Radio и Glina by BLVKCAT.

Сред най-емблематичните ритуали на фестивала още от самото му начало е The Ritual Dinner. Всяка година тя събира нови хора от различни страни, култури и професии, като им дава възможност да споделят трапеза, мисли, идеи, емоции. Вечерята олицетворява не само кулинарното изкуство, но и дълбоко споделеното преживяване и ритуал на хранене заедно с приятели. За втора година тя се случва на скала над морето, като за първи път ще бъде проведена и в двете фестивални вечери. Менюто този път е дело на Мария Жекова и Филип Спасов и представлява отражение на тероара на мистичната Странджа планина и нейната неразривна връзка с Южното Черноморие. Концепцията на вечерята също лежи на основното послание за устойчивост, изразена през използването на локални продукти от малки местни производители и сервирана в изцяло компостируеми съдове.

Друг напълно нов аспект на фестивала е първата Regional Burners Meet Up – събиране на хора от цяла Европа и Щатите, които са преживели феномена, наречен Burning Man. На срещата всеки ще може да се запознае с общността, културата, ценностите на емблематичния US фестивал и да научи повече за българския Кукер кемп там, както и какво е art car, как се създава и поддържа подобен проект. За един от най-огромните и впечатляващи art cars, Titanic’s End, лично ще разкаже част от екипа.

Ритуалната Вечеря, танците на пясъка до изгрев, гонг медитацията по залез, отворените дискусии и практики по съзнателно съществуване, но най-вече моментите заедно със стари и нови приятели – точно там някъде се корени смисълът и целта на Ritual Gatherings.