Родопи Филм Фест

11 юли 2024 - 14 юли 2024

Слушай музиката

Програмата на 4-ти „Родопи Филм Фест“ съдържа пълнометражни, среднометражни и късометражни филми от целия свят – САЩ, България, Сърбия, Полша, Тунис, Португалия, Аржентина, Азербайджан и много други страни. Датите са 11 – 14 юли, а градът – Смолян.
Във фокуса на фестивала са държавите Германия, Гърция и Турция. Филмите посветени на музика, мечти, смърт, легенди и екология са разнообразни разкази на човешки истории, през които прозират социални, политически, исторически, етически, екзистенциални, семейни и  правозащитни теми и проблеми.

Основният акцент на фестивала е поставен върху музикалните филми, за това мотото тази година е „Слушай музиката!“ Точно това усещане ни завладява във филма, с който фестивалът ще бъде открит. На 11 юли, в амфитеатъра пред библиотеката, киномаратонът стартира с „Раят може да почака“ на Свен Халфар. Филмът е портрет на хамбургския хор, в който всички певци са на преклонна възраст, но имат смелостта да застанат пред публика и да разкрият частица от душата си.

Специално внимание в музикалната секция заслужава „32 звука“ на номинирания за „Оскар“ Сам Грийн, който ще бъде представен премиерно за страната. Обръщаме внимание и на ”Проектът Клецмер“, филм на млади аржентинци, които търсят корените на известната клецмер музика, но същевременно филмът е любовната история на двама съвременни документалисти.

Тази година фестивалът въвежда две нови секции ФОКУС НОВО БЪЛГАРСКО КИНО, където са представени „Войник на Съдбата“ на Касиел Ноа Ашер, „Следеният човек“ на Димитър Коцев – Шошо и „Теодор Ушев: Невидими връзки“ на Борислав Колев. Във секцията БЪЛГАРСКА ПАНОРАМА – МУЗИКАТА В КИНОТО ще гледаме „Оловният войник“ на Костадин Бонев, „Имало едно време в Париж“  на Андрей Чертов и „Балканска черна кутия“ на Цветан Драгнев.

ПЪЛНАТА ФЕСТИВАЛНА ПРОГРАМА Е ТУК.