Sofia Paper Art Fest 2024

31 май 2024

Две мащабни експозиции във фоайе ЗАПАД и Мраморно фоайе на НДК откриват 14-тото издание на София хартиен арт фест на 31 май. Мотото на фестивала БЕЗ ГРАНИЦИ носи цялостната идея за това издание, чрез подбора на експозициите и авторите. Фестивалът е емблематично събитие от Културния календар на София и заслужено за трети пореден път е носител на Европейски лейбъл за иновация от Европейската комисия. Неговата дългосрочна културна политика му е донесла голямо международно признание и почитатели в цял свят. Ежегодно фестивалът представя стотици произведения от цял свят в различните си раздели.
Програмата е балансирана, включваща богато разнообразие от съпътстващи събития и пътуващи формати в страната и чужбина.

Първата експозиция във фоайе ЗАПАД представя част от Биенале за хартиено изкуство със скулптурите и инсталациите на български автори от конкурса МОЩ II, който се провежда за втори път. Творбите са съобразени с даденостите на фоайе ЗАПАД и са избрани от експертно жури. Селекцията от 7 мащабни проекта представя голямоформатни произведения, с екологични и хуманни послания. Творбите са в различни техники с оригинални творчески решения, вписващи се в елегантното пространство на Двореца на културата. Артистите ще бъдат наградени със сертификати за достижение в хартиеното изкуство от членове на журито.

В същото пространство е представена и кураторска селекция от Биеналето на чуждестранни голямоформатни произведения, които са в синхрон с българските инсталации и скулптури. Идеята за контраст и синхрон между световно и българско хартиено изкуство е обединена под мотото БЕЗ ГРАНИЦИ.

Втората експозиция, разположена в Мраморно фоайе е 15-тото издание АМАТЕРАС – Годишна изложба/kонкурс за хартиено изкуство. Това е емблематичния раздел на фестивала, който традиционно представя международна селекция с награден фонд от цял свят. Тазгодишното издание включва 50 автора от 17 държави с 98 произведения. Международно жури ще излъчи победителите. Наградите ще бъдат връчени от членове на журито и представители на подкрепящите организации – Министерство на културата, Столична община и СБХ. Голямата награда АМАТЕРАС и наградата за Български автор по традиция ще бъдат представени със самостоятелни изложби в СХАФ 2025.

Произведенията в двете изложби утвърждават човешките ценности и сигурността на нашата планета в един размирен и неспокоен свят. Този призив за обръщане към природата е важен и в противовес на нахлуващия изкуствен интелект, заплашващ да елиминира естествената потребност на човека да създава. Авторите са фокусирани върху инсталационни форми, обекти и скулптури, които имат по-мащабно звучене, чрез огромно разнообразие на техники и послания. Някои от тях са утвърдени имена, а други са млади и много талантливи артисти. Част от чуждестранните автори са членове на дългогодишни партньорски организации на фондация „Аматерас“, като IAPMA(Световната асоциация на авторите работещи с хартия) и професионалната асоциация – NEXUS, Япония.