"Хората ни питат дали сме галерия, или място за събития. Най-доброто определение е, че сме живо пространство." С това ни дават не само хубава дефиниция на новоизлюпеното Little Bird Place, а и точен знак за главния му интерес – да свързва природа и изкуство.
Табелата им се появи сред гирлянди от естествен бръшлян в отсечка, която отдавна е свързана с изкуството. На улица 11-ти август има няколко ателиета, от които най-известното е на Светлин Русев; малко по-надолу е къщата-музей на художничката Вера Недкова; а и самото място на Little Bird преди е било галерия за стари майстори. Собственикът обаче стига дотук по друг път – през любовта си към природата. След 20 години във фармацевтичния бизнес Росен Узунов открива, че точно околната среда го прави най-щастлив (той е страшен почитател на птиците), и ѝ посвещава цялото пространство. Галерията е единствена тук, а може би и една от малкото изобщо, фокусирани върху биологията, екологията и живия свят около нас. Започнаха с изложба с графики на животни, живопис върху дърво и стъкло в природни форми, а куратори са дуото Art and Culture Today – едни от партньорите на птичето място. Експозицията, която от сега ще видите обаче, е Мравките на скулптора Иван Лазаров. Той често се е вглеждал в дребните същества в краката си, за да ги изучава и рисува, а куратор е неговият отдавнашен изследовател Любен Домозетски.
Не само тематичната идея за природно изкуство ще разчупва нещата тук. Щом влезете, ще ви поканят за диалог – ако ви е интересно да чуете за техниката или за друго, което ви вълнува. Помещенията са в топло дърво и голи тухли, а още от входа виждате и грамофона с джаз плочите (този стил не е задължителен, просто е любим – собственикът пита и кураторите какво според тях е подходящо да звучи по време на изложбата). Какво планират освен откривания и разговори с художници? Ще бъдат отворени за колаборации с други пространства и хора, близки до темата; може да има и представяния на книги, а защо не и концерти. Пък и диваните с плюш не са само за красота – може да отидете да поработите, докато дишате един и същи въздух с изкуството. С други думи, това място тепърва ще лети и към нови територии.