Този басейн има повече амбиция, отколкото обичайната дълбочина до два метра. Swimming Pool е новото място за съвременно изкуство в София, което няма да говори само в термини, а ще иска да е близко и достъпно.

Целта на Swimming Pool е да сложи София на картата до други градове, свързани с изкуство, а двигателят му е Виктория Драганова. Естествено, няма да ни убеждава, че сме Ню Йорк или Берлин, но ще ни помогне да видим собственото си място и да разберем защо центърът не винаги е по-добър от периферията. Докато горещите арт-точки жужат без почивка и въртележката непрекъснато търси нови и нови лица, малко по-встрани ние имаме лукса да работим спокойно и без световъртеж. Затова Swimming Pool ще представя автори със световно портфолио и ще започва диалог по теми, важни тук и сега.

Пространството, заело апартамент до Руската църква с малък басейн на терасата, ще действа като нещо повече от музей. Предстои да бъде съставена резидентска програма за куратори и артисти, ще има срещи и дискусии. Преди да попитате – не, басейнът вече не функционира като такъв, цялата квадратура е за изкуство. И не казахме случайно, че стремежът на Swimming Pool е да бъде близо до нас – ще има организирани турове, на които ще ви обяснят всичко, което трябва да знаете за изложбата вътре.

Откриването предстои на 25 април с изложбата Балкония на Стефания Батоева, Ив Шерер и Емануел Рос. Не се колебайте пред входа – ще попаднете пред обикновена жилищна сграда, но едно натискане на звънеца е достатъчно, за да ви отворят и да ви поканят на петия етаж. Казват, че плуването разширява капацитета на белите дробове – тук може и да нямате нужда от шапка за гмуркане, но със сигурност ще си поемете въздух по-дълбоко. Поне на нас така ни действат смислените места.