ХИРОН: Свят, в който жестовете говорят по-силно от думите

Като част от тазгодишната програма на Европейската нощ на музеите 2024, организирана от Френски институт в България Institut français de Bulgarie, BECA официално ще открие дебютната фотографска изложба „ХИРОН“ на младия документален фотограф Ивайло Груев. Изложбата е част от дългосрочната инициатива на Фондацията да подкрепя развитието на талантливи фотографи и да насърчава тяхната творческа и професионална реализация. Откриването ще бъде на 18 май от 19:00ч. на бул. “Васил Левски” 57.

През 2023 г. BECA Center of Visual Storytelling откри своето ново пространство, в което обедини фотографска академия, фондация и издателство. Акцентът беше и нова концептуална фотографска галерия, чийто фокус е да показва именно проекти на млади автори.

Фотограф: Ивайло Груев

Връзката между конете и хората води своите корени от дълбините на човешката цивилизация. Символ на внушителна сила и скорост, благородните животни първоначално са били опитомявани за транспорт, селско стопанство или военна служба. В много древни култури, обаче, има митологически препратки към конете като божествени същества, чиято вековна история на партньорство с човека се е трансформирала в почти тайнствена и необяснима зависимост.

Проектът „Хирон“ на документалния фотограф Ивайло Груев е вдъхновен от дълбоката връзка между конете и хората и цели да я изследва чрез силата на визуалния разказ. Поредицата от семпли, но завладяващи фотографии, адресира темата за първичното начало и провокира размисъл.

“Още след първата езда ме връхлетя вълна от необясними емоции, която ми напомни за връщането към природата в съвременния свят. Познанството ми с коня беше като скок в миналото. Там където не се гоня с времето, а сърцето притаява дъх. Животното може да поеме ударите, но не от камшик, а от емоционалното състояние на човека. Ходех до конната база и прекарах дни на доброволен труд, за да осмисля значимостта на тази реципрочна връзка.”

Фотограф: Ивайло Груев

Човешкият интелект е причината да забравяме природните си инстинкти. “Хирон” е прозорец към един свят, в който жестовете говорят по-силно от думи, а всеки поглед изразява емоционални обеми. Заглавието (на гръцки: Χείρων) означава “изкусна ръка” и носи същата символика, защото магията на фотографията се случва първо в духовния център на автора, а след това се предава в кадри.

Откриването е на 18 май от 19:00 ч. в BECA center of visual storytelling, cafe Synthesis и в присъствието на автора.

Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“/ National Culture Fund, Bulgaria.