18+ групова изложба на автори от XXL

Жанр: рисунки, илюстрации

Посрещаме началото на април с груповата изложба 18+, представяща творбите на автори от създадената през 1994 група ХХL. В изложбата разглеждаме работи както на основателите на групата – Свилен Стефанов, Генади Гатев, Хубен Черкелов, Георги Тушев, Косьо Минчев и много други, така и на артисти, включили се в нея през годините, като Росен Ташев, Димитър Яранов и още няколко имена.

Идеята за 18+ се ражда след гостуваща експозиция на ХХL в Националната галерия на Република Северна Македония, когато колекцията получава рестриктивното предупреждение 18+. Гостуващата изложба поставя въпроси от социално, морално и дори политическо естество и откровено критикува Русия и войната. Ограничението 18+ разкрива различни смисли и поставя въпроси, чиито отговори не са еднозначни. Членовете на ХХL искат да разгледат точно това – какво означава и какви са различните лица на червената точка.

Експозицията включва творби, които имат остро социално съдържание и са обект на провокация. Участниците в XXL знаят изключително добре, че изкуството е едно от най-силните средства за социална реакция, а във времена на епидемии, война и природни катаклизми за тях е изключително важно да не останат безучастни към случващото се. От самото си начало преди повече от 25 години ХХL проявяват смелост и дързост в работата си. Те не търсят обществено одобрение, а напротив – провокират и поставят въпроси, които много артисти не биха задали. С тази своя изложба ХХL за пореден път предизвикват българската аудитория и я карат да се замисли за наистина важните проблеми в сегашното общество.

Програма

04 април 2023 - 05 април 2023 - ONE Gallery