30 букви

30 букви е новосформирана общност на български калиграфи, чиято цел е да разпространи любовта към калиграфията и буквите. 30 букви се казва и изложбеният проект на Милен Балбузанов (MILENIST), чиято премиера е на 24 май в новото пространство за изкуство, хора и събития Bogodome на ул. Ген Гурко №27. 

В изложбата можем да видим различни варианти на изписването на буквите от българската азбука, като идеята на проекта е да насърчи повече хора и артисти да обърнат внимание на българската калиграфия. Освен MILENIST в експозицията откриваме работи на още 8 други талантливи артисти: Константин Кръстев, Симеон Желев, Жаклина Жекова, Ели Ангелова, Лора Щиркова, Атанас Димитров, Пейо Пеев и Венцислав Джоков.

Всеки от тях е подготвил 1 собствена азбука и 1 цитат, като на място можем да открием принтове, азбуки, цитати и пощенски картички на всяка от творбите. Откриването на изложбата е на 24 май в присъствието на авторите, които са готови да споделят повече за творбите си и за калиграфията като цяло. През целия ден те ще рисуват по витрината, а вечерта ни очаква пърформанс на живо. В деня на откриването всеки от посетителите да може да се докосне лично до магията на калиграфията с листове и материали в пространството на Bogodome.

Програма

24 май 2023 - 31 май 2023 - Bogodome