Жанр: фотографии, проекти, видео

На 11 юли откриваме изложбата 77 ½ в Топлоцентрала. Искра Благоева и Валентина Шарра създават проекта, провокирани от търсенето на лек за тъгата: мистериозната болест на съвременния човек. Според авторките решението на този проблем се крие във връзката с корените, в частност – ритуалите и обичаите. Опитват се да осмислят изплъзващия се днес усет за принадлежност и предаване на знание през поколенията жени. Проучването им е лично пътешествие към себе си през дълбоките корени на родовата памет и наследството. Това е първата изложба, копродуцирана от РЦСИ Топлоцентрала по отворена покана, одобрена от жури.

Вдъхновени от Еньовден, авторките изследват женските обреди и ритуали. Чрез тях преосмислят нишките, които ни свързват с миналото и традициите. 77 е броят на билките, които трябва да се съберат за зимата, а последната половина е именно неизвестният лек за страха от неопределеността. Цел на проекта е да се достигне до телесно и духовно възстановяване на разкъсаните връзки с природата и общността. Чрез серия от фотографии, саунд и видео произведения и документация от пърформанс авторките търсят начин да преосмислят ритуала в съвременността. Тяхно изразно средство са собствените им тела.

Искра Благоева и Валентина Шарра са активни в света на българското съвременно изкуство. Благоева работи с живопис, обекти и инсталации, като участва в много общи изложби, конкурси и дори печели награди. Шарра е родена в Рим и днес твори и в Италия, и в България. Участва в изложби, биеналета, обмени, а нейният международен подход е съвместим с разнопосочната ѝ дейност.

Изложбата разглеждаме до 27 август.

Програма

11 юли 2023 - 27 август 2023 - Топлоцентрала