Ахимса: ненасилието

Жанр: живопис, графика

Сборната изложба в СБХ Райко Алексиев надгражда и доразвива тематиката на експозицията от 2019 година Махатма Ганди: Сила на истината, посветена на 150-годишнината от рождението на великата личност и световен лидер. Инициативата на скулптора Емил Попов, художника Станислав Памукчиев и индолога Йорданка Боянова се фокусира върху ахимса – основополагащ принцип във философията и делата на Ганди, който се отнася до ненасилието като основна човешка ценност.

Експозицията предлага творчески поглед върху темата, като акцентът попада върху ненасилието към деца. Авторите разглеждат ахимса като рефлексия от форми, цветове и текст, като в изложбата са включени и послания от Махатма Ганди и негови последователи, стихове от Борис Христов и Константин Павлов и картини на избрани художници.

Ахимса: ненасилието е творческо осъзнаване и визуално внушение на изконните човешки ценности – мост между миналото и настоящето, който гарантира по-доброто бъдеще. Древноиндийските школи и тяхната образователна традиция установяват принципа за ахимса още преди 5 000 години. Той се равнява на нежелание за убиване, нараняване и разрушаване и намира своето проявление както във физическия свят, така и на ментално и духовно ниво. Практикуването на ахимса е ръководено от личното усилие за въздържание от разрушителните наклонности на човешката природа и отказ от зловредни качества като алчност, омраза и изопачаване на истината. В това число влизат и други проявления на егоизма, които биха могли да навредят на другия и на самите нас.

В изложбата фигурират картини на Валентин Старчев, Георги Чапкънов, Павел Койчев, Емил Попов, Станислав Памукчиев, Иван Русев, Иван Славов, Десислава Минчева, Ивайло Мирчев, Ангел Станев, Стоян Дечев, Милко Божков, Любен Гайдаров и много други изявени художници от България, Индия, Турция и Северна Македония. Произведенията варират между жанровете, обединени от смиреното човешко състояние на духовния принцип на Ганди.

ПрограмаМоже също да ти хареса