Американско изкуство

Жанр: илюстрации, плакати, живопис

В новата изложба във Vivacom Art Hall разглеждаме творби, илюстриращи американската култура и изкуство. Груповата експозиция събира под един покрив произведенията на световноизвестни американски художници (Стивън Уилсън, Джим Дайн), както и на чуждестранни артисти (Уилям де Кунинг, Mr. Brainwash) и български творци (Хубен Черкелов и Евгени Йонов) от най-различни направления и възрасти, обединени от американската идея.

С най-засилено присъствие в изложбата е Стивън Уилсън. Роденият и израснал в Ню Джърси артист е дълбоко заинтересован от пресечната точка на традиционните занаяти и съвременна култура, което може да се отдаде и на опита му в модата и домашния дизайн.
Наслаждаваме се и творбите на Джим Дайн, един от артистите с най-експанзивната мултимедийна практика, обхващаща всичко от живопис, графики и скулптури до снимки, поезия и рисунки.

Участие в изложбата взема и Кийт Харинг. Неговото изкуство обединява привлекателността на анимационните филми със суровината от течението ар брют. Харинг се ангажира основно със социални въпроси, като обект на творбите му често са експлоатацията, злоупотребата с наркотици, заплахата от ядрен холокост.

Европейското присъствие в тази иначе изключително американска изложба е в лицето на холандския художник и скулптор, представител на абстрактния екпресионизъм – Уилям де Кунинг. Освен него част от изложбата е и френският уличен артист Mr. Brainwash. Кариерата му се заражда в Лос Анджелис, където живее от 15-годишен. През 2006 година оставя своята видеокамера, за да атакува улиците с пшеничена паста, спрейове, четки и кофи с бои. Няколко години по-късно, през 2010, името му става световноизвестно след сътрудничеството му с Банкси в номинирания от Академията документален филм Exit Through the Gift Shop. В момента той е един от най-колекционираните от знаменитости артисти в света.

В рамките на изложбата имаме възможността да видим новите творби на Хубен Черкелов – български артист, който живее от години в САЩ. В новата си работа Черкелов рисува изображения на американски и други национални валути, използвайки фолио и акрил, като изкуството му повдига темата за националната власт и символичните образи, които я представят. В експозицията са включени и оригинални литографии на Кристо и Жан Клод от проекта им „Портите“. Новите творби на Евгени Йонов в поп арт стилистика също присъстват в колекцията.

Откриването на изложбата е на 23 март от 18:30 часа

Програма

23 март 2023 - 15 април 2023 - Vivacom Art Hall


Може също да ти хареса