Ауфтакт

Жанр: фотографии

Стартирала през 2019, програмата В дома на Вера Недкова продължава представянето на съвременни автори паралелно с картините на художничката. Разположени в уютната атмосфера, белязана от творческото присъствие на Вера Недкова, фотографии на Яна Лозева показват образи на жени със силна и запомняща се индивидуалност в изложбата Ауфтакт.

На пръв поглед несъвместими в творческите търсения и похвати на Недкова, фотографиите на Яна Лозева кореспондират по елегантен начин с живописните произведения и интериора на музея. В ранните си творби Вера Недкова се вълнува от портрета и неговото изобразяване по нестандартен начин в изчистено от детайли пространство, фотографиите на Лозева напомнят за тези творчески търсения на авторката, но по един различен начин.

Снимките в изложбата са направени през последните две години и са запечатали кратки и неуловими мигове и състояния на портретуваните. Женските образи в тях потъват в пространството с размитите си контури и преходи между черно и бяло. Лозева се интересува от загадъчността на обикновеното, от момента на изпуснатия контрол и специфичността на т.нар. изпуснат кадър, който се просмуква необяснимо между другите кадри.

Програма

08 юни 2023 - 28 октомври 2023 - Къща-музей Вера Недкова


Може също да ти хареса