Автопортрет

Жанр: фотографии

Първата самостоятелна изложба на Еми Куртова поставя акцент върху човека, природата, свободата и Любовта с главно „Л“ – онази висша ценност, която ни води напред с обаянието на жадувана утопия. Сред сюрреалистичните и импресионистичните търсения на авторката, които напомнят на съновидения, откриваме и няколко „чисти“ автопортрети. Тези фотографии ни напомнят, че човекът е и тяло, чрез което възприема както света около себе си, така и своята вътрешна география на емоциите.

Хората в фотографиите на Куртова са объркани, търсещи себе си и мястото си в пространството и времето, често оплетени в абсурди, но чувстващи интензивно и някак напълно на място в абстракцията на света около тях.

Природата, от друга страна, е представена в макро детайл, като по този начин постига внушението за мащабност – нейната необятна същност ни принуждава да виждаме единствено детайла, частица от цялото, и за да я обхванем в цялост, трябва да се поставим в позицията на страничен наблюдател. Артистката обаче отказва категорично този безпристрастен, неутрален поглед върху натурата. Вместо това тя предпочита да се концентрира върху връзката ни с нея и нейното продължение в модерния свят.

„Динамиката и движението във фотографиите ми присъства от самото начало. Като съпоставям човека в природата, разбирам и повече за собствения си свят”, споделя Еми Куртова за творческите си търсения. Родена е в Петрич, снима от 12-годишна, а през 2022 година издава първата си фотокнига. Малко преди това в продължение на 1 година работи с американския мултимедиен артист, Шон Рабах. Носителка е на редица национални и международни награди и е участвала в множество групови изложби в България, Полша, Великобритания и Италия. Разглеждаме самостоятелния ѝ проект Автопортрети до 7 юли.

Програма

08 юни 2023 - 07 юли 2023 - Нов български университет


Може също да ти хареса