Аз трябваше да направя нещо

Жанр: колажи, фотографии, смесена техника

Станислав Беловски призовава към активно и субективно интерпретиране на изкуството в новата си изложба в Софийски арсенал – музей за съвременно изкуство.

Артистът категорично заявява, че творчеството е политически и социален акт на заявяване на лична позиция, а потенциалът му да противостои на неутралитета и конформизма намира резултат в преосмислянето на общото ни минало, ценностната ни система и символите, с които са натоварени културните ни паметници. В проектите си той проблематизира актуални събития и повдига наболели въпроси, подтиквайки публиката да коментира важни социални теми както помежду си, така и чрез диалог със самото изкуство.

Познаваме творчеството на Беловски не от галерийното пространство, а предимно от градската среда и социалните мрежи. През март и април на 2022 година уличният стенсил на художника Путин и мъртвото му тяло получава широк отзвук в интернет пространството и медиите. Настоящата изложба продължава и доразвива възгледите на артиста, събирайки на едно място улично изкуство, дигитални колажи и картини, създадени като реакция на войната в Украйна.

В произведенията си той включва цитати и заемки от общоизвестни произведения на изкуството, архивен снимков материал, личен фотоархив и документални фотографии и репортажи от мястото на военните действия. Откриваме елементи, препращащи към творбите на Ернест Пиньон-Ернест, Ричард Хамбълтън, Рой Лихтенщайн, Гюстав Кайбо, Каспар Давид Фридрих, Айвор Прикет, Слим Ааронс и други.

Вернисажът е на 23 февруари от 18:00, ден преди навършването на една година от избухването на войната.

ПрограмаМоже също да ти хареса