Жанр: живопис, скулптура

Талантливи млади автори преобразяват галерия Арте като резултат от специална награда в рамките на конкурса на фондация Млади български художници. Силвия Богоева и Мартин Трифонов се впускат във визуален диалог с обща тема – банята, пространство, което предоставя широк избор от сюжети, които позволяват на артистите да инерпретират човешката фигура като обект на нестихващ интерес.

Ставаме свидетели на визуален и емоционален вихър от личните гласове на авторите, които, без да си пречат, се радват на взаимно уважение и възхита. Докато платната на Силвия Богоева отразяват нейната смела, интуитивна, експресивна природа, в скулптурите на Мартин Трифонов личи копнежът към спокойствие и деликатното отношение към материала и формата.

Картините на Богоева се отличават с наситен колорит и необичайни цветови комбинации. Преливките, ярките контрасти, твъртите контури и пластиката на движението демонстрират стихийния подход на авторката към формообразуването. Позите на изобразените героини запечатват моментни състояния на духа и богата чувственост.

Мартин Трофонов, от своя страна, избира бавния процес на скулптурата, благодарение на който си дава време за спокойно съзерцание на най-леките промени в повърхнините и обемите. Неговите по-скоро аскетични изразни средства допринасят за спокойното присъствие на релефите, а контрастът между скулптурите му и платната на Силвия подчертава качествата на творчеството на всеки от артистите.

Програма

15 юни 2023 - 30 юни 2023 - Арте


Може също да ти хареса