Барбара Клем. Светлина и тъмнина. Фотографии от Германия

На 20 септември Гьоте-институт България и Софийската градска художествена галерия откриват есенния културен сезон в столицата с изложба, посветена на германската фотографка Барбара Клем. Изложбата Барбара Клем. Светлина и тъмнина. Фотографии от Германия в СГХГ е част от пътуващата колекция на Ifa (Институт за външни отношения) с куратори Урсула Целер и Матиас Флюге, съвместно с Барбара Клем.

Клем е една от най-изявените немски хроникьорки. Гостуващата изложба съдържа 120 черно-бели фотографии в областта на културата, политиката и икономиката, създадени преди и след обединението на Източна и Западна Германия.  Фотографката успява да улови уникални и често напрегнати моменти като едни от най-емблематичните кадри от съвремието – братската целувка между лидерите на СССР Леонид Брежнев и на ГДР Ерих Хонекер. Съвременните германски политици като Хелмут Кол, Вили Бранд, Ангела Меркел, както и едни от най-известните личности от света на изкуството, културата и модата, като Анди Уорхол, Клаудия Шифър, Йозеф Бойс, Карл Лагерфелд и много други попадат през годините пред нейния обектив.

Фокусът на изложбата е поставен върху фотографиите, направени в Източна и Западна Германия преди и след Обединението. Снимките от падането на Берлинската стена и Обединението са драматична кулминация на този разказ. В колекцията от снимки можем да видим моменти от всички сфери на обществения живот – както такива от политиката и културата, така и от противоречиви и всекидневни ситуации от социалната действителност.

Творбите на Барбара Клем обхващат период от четиридесет години и свидетелстват за историческите събития и настоящето на една държава, която е разделена в продължения на десетилетия. Снимките ѝ са оставили отпечатък върху няколко поколения и показват едно рядко срещано в германската фотожурналистика съчетание между художественото и документалното.

Изложбата е съпътствана и от медиаторската и образователна програма Гледане с разбиране: Барбара Клем, в партньорство с фондация Изкуство – дела и документи.  Тя включва турове и посещения за хора от третата възраст, които се провеждат на 30.09, 07.10 и 14.10 от 16:00 с водещ Жени Дечева. Входът за тях е безплатен, като се заплаща единствено вход за галерията. Съпътстващата програма на изложбата съдържа и две лекции. Първата е на 21 септември от 18:00 в СГХГ, когато имаме възможност да научим повече за Барбара Клем от куратора на изложбата Матиас Флюге.  Тя се провежда на немски език, но е предвиден превод на български. На 3 октомври в Гьоте институт от 18:30 ни очаква и втората лекция, която е на тема История на репортажната фотография с лектор доц. Катерина Гаджева.

Откриваме изложбата на 20.09 в 18:00 в присъствието на един от кураторите – Матиас Флюге. Можем да разгледаме изложбата до 22 октомври.

Програма

20 септември 2023 - 22 октомври 2023 - Софийска градска художествена галерия