Жанр: живопис

One Gallery посреща март месец със самостоятелната изложба на София Добрева – Нолита, вдъхновена от темите за подсъзнателното, самотата и принадлежността. Bluebirds, катко се казва изложбата, можем да посетим от 5 до 17 март. 

В процеса на създаване на изложбата артистката се заиграва с идеята за освобождаване на личните демони, тяхното изследване, разбиране и приемане. Bluebirds е визуално пътешествие из сините дълбини на човешкото подсъзнание. Работейки по проекта, Добрева – Нолита прави разбор на своите вътрешни страхове и предразсъдъци и си задава въпроса кои от тях са изградени върху вкоренените в обществото ни идеи за пол, род и произход. 

Изследвайки своите демони и преобразуването им в живописни персонажи, артистката цели да хвърли светлина върху скритите житейски спътници на човека – неговите вътрешни страхове, конфликти и борби. Освен това авторката подкрепя идеята и се стреми да нормализира разговора за пречистването на душевността и нейното захранване по здравословен начин. 

Експозицията Bluebird e представена за първи път през февруари 2023 в Манчестър. Големият интерес към нея е причината година по-късно да можем да я видим в България, като това е първата самостоятелна изложба на авторката на родна земя. 

Разглеждаме 20 живописни платна, като специално за българското издание изложбата идва и с няколко нови и неизлагани досега пред публиката произведения. 

Програма

05 март 2024 - 17 март 2024 - ONE Gallery