Bonjour Paris

Жанр: живопис

Пренасяме се във френската столица с новата изложба на Момчил Георгиев Bonjour Paris, която можем да видим от 2 до 20 октомври в Галерия Стубел.

Отправна точка на изложбата е мисълта на Ървинг Стоун – Не познава Париж този, който не го е видял в ранното утро. Първата среща на Георгиев с Париж е през 2006 г. Шестнайсет години по-късно той се завръща в Града на любовта, но този път открива очарованието на ранните парижки утрини.

Художникът представя 14 живописни платна, създадени през последната година. Картините, нарисувани по време на престоя на художника в ателиетата на Cité des arts, на пръв вид се открояват от познатия разпознаваем стил на автора. Онези пресечени лица – уловени състояния на разполовеност, трептяща тревога и особен лиричен драматизъм, изпълнен с усещане за човешкото. В настоящата изложба Георгиев развива своя тематичен спектър и на пръв поглед сменя жанра. Композициите, обсипани с отражения и отблясъци, игри на светлината в пъстър мрак, постигат сходен ефект на напрежение, но то е причинено от нови визуални форми на нарушена цялост.

С картините на Георгиев се потапяме в онези парижки мигове, преди слънцето да изгрее, когато кафеджиите метат тротоарите, усеща се ароматът на прясно изпечен хляб и кроасани, зелените френски камиони мият улиците, а кучетата са на първата си разходка за деня.

Разглеждаме Париж в изложбата Bonjour Paris от 2 до 20 октомври.

Програма

02 октомври 2023 - 20 октомври 2023 - Стубел