Bouqinerie – Отворени прозорци #3

Жанр: инсталация

От 20 май можем да видим третото издание на новия проект на галерия Структура – Отворени прозорци, който цели да намали напрежението между изложбеното пространство и улицата. Тези две места сякаш се разминават и невинаги намират общ език, но изкуството, поставено директно на витрините, е едновременно по-достъпно и провокира минувачите да общуват и да се ангажират с него.

Алисън Дарби е третият резидент, който прекарва време в София в опит да опознае града и да се вдъхнови за проекта. Централна тема в нейното творчество е именно градската среда и взаимодействието с нея. Тя намира мотивация в различните пространства и техните истории. Особено я вълнуват онези необозначени на официалните карти места, съществуващи като пролука във времето и преход между миналото и бъдещето. В инсталациите си напластява различни медии като колаж. Скулптури, снимки, рисунки и адуиозаписи се преплитат, за да образуват едно цяло.

Проектът ѝ за галерия Структура се нарича Bouqinerie (Книжарница за употребявани книги) – композиция, съставена от няколко визуални компонента. Тя олицетворява възприятието на художничката за една позната градската гледка – импровизираните сергии за книги и картички „втора ръка“ в градинката пред хотел „Рила“, които до неотдавна окупираха площад Славейков.

Дарби е впечатлена от неформалното използване на публичните пространства в столицата. Пощенски картички и стари снимки от далечни места, стени от кутии, пълни с истории, които се събират на това място. Алисън Дарби трансформира тези елементи в дълга лента от орнаменти (думи). Те са нейната транскрипция на звуковия пейзаж и историите, които е чула, и са допълнени от гипсов релеф, изпъкващ от стената, който изразява тактилното ѝ възприятие.

Програма

20 май 2023 - 16 юни 2023 - Структура