Бунтарят на испанската фотография Алберто Гарсия-Аликс с изложба на фестивала ФотоФабрика

Жанр: фотографии

Видимият и невидимият свят на един световен фотограф, представени в шеметна разходка през кариерата му

Изложбата Невидимо за очите прави обиколка през творчеството на Алберто Гарсия-Аликс, като проследява развитието му като фотограф през различни периоди, формати и техники. Тя е част от програмата на фотографския фестивал ФотоФабрика и ще може да бъде видяна в Софийска градска художествена Галерия от 6 юни до 14 юли.

Алберто Гарсия-Аликс е роден през 1956 г. в Леон, Испания. 11-годишен се мести в Мадрид заедно със семейството си, където живее и до днес. Първите му опити с фотографията са от 1976 г, а първите му изложби – през 80-те в Мадрид и Лондон. Една от най-известните му изложби е ретроспективната експозиция, която показва на първото издание на PhotoEspaña през 1998. Година по-късно получава Националната награда за фотография на Испания. Носител е и на Златен медал за заслуги в областта на изящните изкуства, връчен му от испанското министерство на културата (2019).

Имал е самостоятелни изложби в Лондон, Пекин, Москва, Париж, както и в Латинска Америка. Негови работи са част от колекциите на някои от най-големите музеи и галерии в света, сред които National Museum of Art Reina Sofía (Испания), Fonds Nationales d’Art Contemporain (Франция) and Deutsche Börse (Германия). От години Гарсия-Аликс комбинира фотографията с издателска дейност. Създател е на списанието за култура El Canto de la Creación (1989–1997) и съосновател на издателството Cabeza de Chorlito.

Той е и една от водещите фигури в културното движение La Movida Madrileña (Мадридската сцена), като част от неговите фотографии са запечатали вълнуващи моменти от ранните години на движението, сред чиито членове са още режисьорът и сценарист Педро Алмодовар, актрисите Роси де Палма и Ема Суарес, фламенко легендата Камарон де ла Исла.

Експозицията в СГХГ включва 50 специално подбрани кадъра от различни серии на Гарсия-Аликс. Тук са някои от първите му снимки от края на 70-те и началото на 80-те години, както и много по-нови фотографии. Черно-бялата естетика, на която Гарсия-Аликс никога не изневерява, разказва за бунтарството и скоростното живеене, на които се обричаме, но и за нежността и романтиката на пътя, който неизменно следваме. И този път ни свързва с невидима нишка с всички останали, тръгнали на своите пътувания.

Алберто Гарсия-Аликс ще бъде специален гост на откриването на изложбата на 6 юни, а в следващите дни ще проведе и уъркшоп с български фотографи.

За фестивала: ФотоФабрика показва високите образци на съвременната репортажна и художествена фотография. Фондация ФотоФабрика кани зрителя да се превърне в участник и да преработи случващото се в света в своя лична позиция, провокирайки чрез визуалното изкуство мисъл, емоция и действие.

Програма