Burnt. Burn. Will Burn

Жанр: рисунки

Следвайки етажите на Водната кула в Лозенец, позната и като Галерия +359, се срещаме с няколко дузини рисунки, всяка от които спряга глагола „горя“ в минало, настояще и бъдеще. Рисунките в изложбата Burnt. Burn. Will Burn са резултат от последния пърформанс на художничката Боряна Петкова, част от който беше проведена в двора на галерията без публика и част – на откриването.

Заснетa от Надежда Олег Ляхова, видеодокументацията на пърформанса показва как артистката, заобиколена от горящи въглени, се опитва с часове наред да напише тези три думи на хартия с тяхна помощ. Изгаряйки се с всеки нов опит да рисува, художничката много често успява да направи само няколко хаотични черти, в резултат на което много от картините наподобяват драсканици или детски рисунки. Рисунките в галерията са наредени в реда на писането им, което помага зрителя да се потопи в една история, която се разказва от художничката.

Творческата практика на Боряна Петкова често се характеризира със своята продължителност и майсторство на рисуване в разширено поле. Пърформансите ѝ носят усещане за поезия. Конкретният пърформанс е силно вдъхновен от ритуалите на нестинарството, древна българска традиция, която все по-рядко може да се види и бавно избледнява. „Игрите“ в огъня в голяма степен се изпълняват от жени и отбелязват важен ритуал на преминаване, акт на изключителна добронамереност към по-младите поколения, към чиито минали, настоящи и бъдещи болки и страдания се опитвали да облекчат като поемали болката им, преминавайки през огъня боси.

За пърформанса Петкова си сътрудничи с Аврора Тимев и Стефан Христов за продуцирането на съпътстващата музика, като гласът на Тимев звучи по-често с неразбираемия език на оригиналните нестинарки. Освен рисунките в изложбата можем да се докоснем и до малки стъклени предмети, които следват извитата форма на галерията. Предметите представляват парчета от оригиналните въглени, събрани след пърформанса, обвити в стъкло. Резултатът е нещо като капсула от енергия, която е създадена при допира на студения въглен и врящото стъкло.

Разглеждаме изложбата до 23 декември, а откриването е на 31.10, като пърфомансът започва в 19:30.

Програма

31 октомври 2023 - 23 декември 2023 - Галерия +359