Чеиз за Марс

Жанр: инсталация

В центъра на самостоятелната изложба на художничката Ив Тошайн, която разглеждаме в Квадрат 500 от 27 юни, седи мащабната инсталация Чеиз – зестра, която булката носи в новия си дом след сватбата. Тя е представена в папската крепост Рока Паолина Перуджа (Италия) по-рано тази година, а в края на юни тя ще бъде показана за първи път в България в зала 19 на галерията, където е разположена и антична гробница на IV век.

В настоящата изложба Чеиз за Марс Мар е богът на войната, а експозицията разглежда идеята за покоряване на войната чрез вяра и любов.

Произведението, което можем да видим в галерията до 8 септември, е с размери 5 на 4 метра и наподобява килим, който е изтъкан от 2000 стоманени шурикена. Няколко десетки от тях са изправени, като войници, перпендикулярно на останалите редици. Обединени заедно в една стилизирана и бляскава композиция, отдалече хилядите нинджа звезди изглеждат привлекателно и естетично. Отблизо обаче изведнъж се забелязват ръчно наточените остриета – режещи ножове, напомнящи кръстове.

Чеиз съчетава противоположни елементи – хладно оръжие, традиционно асоцииращо се с война и насилие, и кръста като символ на вярата. Всяка звезда от килима е изцяло изработена на ръка и е символичен дар от художничката за бога на войната Марс, като акцентира върху разгарящите се военни конфликти в световен мащаб.

Откриването на изложбата е на 27 юни чрез концерт на камерния ансамбъл Йоан Кукузел Ангелогласния, който е планирал да изпълни византийски композиции и източноправославния тропари като част от инсталацията и символ на мира.

Програма

27 юни 2024 - 08 септември 2024 - Национална галерия Квадрат 500