Черни рисунки

Жанр: рисунки

От 25 март до 12 април може да открием в Галерия Стубел новата изложба на Илия Лалев Черни рисунки. Експозицията цели обективно да отрази и едновременно с това да фокусира вниманието на зрителя върху негативното – това, което се случва около нас.

„Свидетели сме на войни, масови мигрантски потоци и земетресения, често завършващи със загуби на човешки животи, експлоатация на тежък физически труд. И право на всеки артист е да избере дали да реагира на всичко това“, споделя самият Лалев. Всичко случващо се вдъхновява артиста да започне този проект. Освен настоящите конфликти изложбата е силно инспирирана от Франсиско Гоя и неговите Черни картини. Лалев  винаги се е възхищавал на Гоя заради неговото майсторство, но и от избора му и еволюцията от природен художник в такъв, който се превръща в яростен критик на своето време чрез изкуството.

В експозицията можем да разгледаме рисунки, изпълнени върху платно, рисувани с акрилни бои и въглен. В тях преобладават монохромните тонове от най-ниския регистър и внушават за драматичната и тежка реалност на съвременния свят, който за мнозина в момента не е едно добро място.

Имаме време до 12 април да разгледаме изложбата.

Програма

25 март 2024 - 12 април 2024 - Стубел