Жанр: фотографии

В новата си изложба визуалната артистка и режисьорка на документални филми Олга Стефату разказва историите на бежанки, търсещи убежище в Гърция. Стефату има изявен интерес към правата на жените и това ясно личи в серията от фотографски портрети, придружени от текстове с лични истории на заснетите жени.

От 2014 г. насам над 1,2 милиона бежанци преминават през Гърция с надеждата да открият безопасност и по-добър живот в Европа, като близо 10 хиляди от тях остават там. Олга Стефату дава възможност на жените да споделят своя опит, като набляга върху тяхната индивидуалност и ги насърчава да се покажат пред света такива, каквито искат да бъдат видени: като личности, напуснали родното си място по различни причини, със свои собствени очаквания и надежди за бъдещето.

Важен елемент в портретите са костюмите на жените, изработени от спасително фолио. Чрез него авторката преразглежда символното значение на златото като „синоним на пътуването на бежанците“, както споделя Стефату. Създаден с помощта на дизайнера Гурам Чачанидзе, всеки костюм е уникален и е отражение на духа на жената, която го носи. Насочвайки композиционно към моделите и златото, портретите превръщат техните образи в своеобразни икони, преобразувайки понятията власт и сила.

Експозицията носи името на последния стадий, през който преминава ларвата, преди да се превърне в имаго. Тогава настъпва огромната метаморфоза и бъдещата пеперуда, все още затворена в златния си пашкул, се готви да разгърне крила за първи път.

Изложбата е била представена в САЩ, Катар и Канада, а в България тя е част от Месец на фотографията. Откриването е на 20 юли от 19:00 часа в галерия Синтезис и експозицията може да бъде видяна до 16 септември. В съпътстващата програма е включен тур с авторката и панел лекции Фокус: Гръцка фотография с участието на Олга Стефату, Ираклис Папайоану, Стратос Калафатис и Лиа Налбантиду.

Програма

20 юли 2023 - 16 септември 2023 - Синтезис