DA Fest 9 превзема One Gallery

Жанр: инсталация, рисунки, проекти

One Gallery се превръща в дом на няколко изключително интересни инсталации, творби и проекти в рамките на тазгодишното издание на DA FEST. Всеки един от тях можем да видим от 24 октомври до края на фестивала на 28-ми.

Стойността на изкуството

Стойността на изкуството от Лоран Миньоно и Криста Сомерер е интерактивна картина, която се занимава с икономиката на вниманието и създаването на стойност в света на изкуството. Проектът включва поредица творби, които авторите купуват като произведения на изкуството в аукционни къщи и ги оборудват със специално създадена от тях сензорна технология. Тя служи за това да се преизчисли прозрачно паричните стойности на картините въз основа на точното време, което зрителите прекарват пред нея. Първоначалната стойност на произведението на изкуството е определена на точната стойност на цената, за която е закупена картината, плюс разходите за пътуване и стойността на работното време. В края на изложбата ние разбираме каква парична стойност е достигнала определената картина.

Aqua, ma non  troppo

Aqua, ma non troppo е компютърна анимация, представяща откъси от исторически картини и мотиви от Венеция, които плуват и изчезват във водния пейзаж. Художествените творения от миналите епохи представят човечеството му в най-добрата му светлина, но и повдигат важния въпрос за климатичната криза и как културните артефакти са изложени на опасност да бъдат загубени от променящите се климатични условия.

Призрачни растения от повредени светове

Призрачни растения от повредени светове е резултат от лаборатория, в която се комбинират художествени и научни мисли и техники. Вдъхновен от спекулациите и инструментализациите, произтичащи от изследванията на органичните манипулации, този проект иска да преоцени и да постави във фокус способността на растенията да работят чрез сътрудничество, а не чрез отравяне.

The Humors

Юге Зу представя Хуморите – четири произведения, които са вдъхновени от древногръцката идея за четирите темперамента (или „хумора“), които дават облика на вселенското творение: сангвиник, холерик, меланхолик и флегматик. Градската среда е част от това творение и също така въплъщава различни варианти на тези нагласи.  Във всяко едно от четирите си произведения артистката е дала своята интерпретация на „хуморите в контекста на града и взаимоотношенията в него както на хората, така и на самата застроена среда.

Програма

24 октомври 2023 - 28 октомври 2023 - ONE Gallery