Дългият път – Ванеса Уиншип и Джордж Георгиу

Жанр: фотографии

Галерия Синтезис представя работата на британските фотографи Ванеса Уиншип и Джордж Георгиу в изложбата Дългият път. Те са сред най-големите имена на международната фотографска сцена и са членове на фотографските агенции VU’ и Panos, а фотографиите им са показвани на места като МоМА в Ню Йорк и Барбикан в Лондон. Настоящата изложба е създадена специално за пространството на софийската галерия и е първата експозиция на двамата фотографи в София и първото им посещение в България от 3 години насам след гостуването им на Международните фотографски срещи в Пловдив през 2020 г.

Идеята зад изложбата е да се представят паралелно емблематични проекти на всеки от авторите, заснети на едни и същи места. В нея се проследява дългият път, който Уиншип и Георгиу изминават заедно от студентските си години в Лондон, през документалните им серии във Великобритания, Италия, Индия, работата им в Косово, Албания и Сърбия по време на Косовската война, престоя им в различни страни от Източна Европа и Балканите, включително България, до последните им проекти в САЩ.

Фотографите са вече 30 години рамо до рамо – живеят заедно, работят и пътуват заедно, но снимат самостоятелно. През годините те безкомпромисно следват своите цели извън общоприетите стереотипи за успешна кариера и финансова стабилност, а отдадеността им към фотографията е неоспорима. По думите на Уиншип тяхното партньорство е „почти негласно споразумение, че двамата можем да работим на дадено място, без да се настъпваме един друг“.

В първите десетина години от новия век Ванеса Уиншип и Джорж Георгиу живеят и работят последователно в Косово, Сърбия, Турция и Гърция. В Турция Джордж работи по фотокнигата Fault Lines / Turkey / East / West. Акцентирайки върху непрестанно променящия се пейзаж, той изследва процесите на модернизация и изграждане на нова национална идентичност. Погледът на Ванеса е насочен към Източна Турция – взривоопасен регион по границите с Ирак, Иран и Армения. Серията Sweet Nothings включва поетично-документални портрети на ученички. В САЩ Ванеса Уиншип пътува от Калифорния до Вирджиния, от Ню Мексико до Монтана в търсене на американската мечта за проекта she dances on Jackson. По същото време Джордж работи по проекта Americans Parade, като документира тълпите, наблюдаващи десетки парадни шествия в Америка. Днес те поделят времето си между английския град Фолкстън и българското село Мандрица.

В изложбата разглеждаме много от направените из целия свят фотографии, като в нея е хвърлена светлина и върху фотокнигите на творците, които заемат основно място в творчеството им. Тяхното представяне е предвидено за Деня на отворените врати на Библиотека Фотосинтезис – 12 юни, като тогава имаме възможността да закупим част от тях на място.

Освен Деня на отворените врати на Библиотека Фотосинтезис съпътстващата програма на изложбата съдържа и предвиден тур с Ванеса Уиншип и Джордж Георгиу в рамките на Европейската нощ на музеите на 13 май.

Откриването е на 12 май в 19:00 в присъствието на авторите.

Програма

12 май 2023 - 08 юли 2023 - Синтезис