Дечко Узунов – религиозно монументално изкуство

Проектът „Дечко Узунов. 125 години от рождението на художника“ се осъществява в партньорство между Софийската градска художествена галерия, Художествената галерия – Казанлък, и Държавната агенция „Архиви“, като включва поредица изложби, посветени на годишнината на художника.

Настоящата експозиция е продължение от документалната поредица Дечко Узунов. Монументално изкуство. В периода юни – септември посетителите могат да видят архивни снимки, подготвителни проекти и творби, чрез които е създаден визуален разказ за една не толкова добре позната страна от творчеството на Узунов.

В последната експозиция акцентът беше върху светското монументално изкуство, сега акцентът е върху религиозното. До ден днешен са запазени стенописите в две църкви, които Дечко Узунов изписва в колектив. През 1936 г. заедно с художниците Стефан Иванов, Никола Маринов и Димитър Кандимиров той работи в Катедралния храм „Свети Йоан Предтеча“ в гр. Казанлък. В колектива се включват и Чудомир със съпругата му Мара Чорбаджийска. През 1937 г. заедно с Никола Маринов Дечко Узунов участва в изписването на храм „Св. Иван Рилски“ в гр. Перник. Помощник е Александър Поплилов. По-късно, през периода 19811983, Узунов участва във възстановяването на някои от витражите в Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, разрушени по време на Втората световна война (1939–1945). С проектите и реализацията на тези монументални творби публиката ще се запознае чрез документални снимки, архивни материали и репродукции.

Изложбата можем да открием в Художествената галерия Дечко Узунов от 11 юни до 8 септември.

Програма

11 юни 2024 - 08 септември 2024 - Галерия-музей Дечко Узунов