Дечко Узунов. Силата на алфрангата

Жанр: живопис

По традиция месец февруари, месецът в който Дечко Узунов е роден, Художествена галерия Дечко Узунов ни посреща с нова изложба, посветена на творчеството наследство на големия български художник. Силата на алафрангата е част от програмата Наследство и е тазгодишната експозиция, която ни среща с произведения, свързани с този специфичен стил.

Алафрангата е течение в изкуството, част от прехода от традицията към модерността в българските културни направления. Навлиза по време на Възраждането, когато европейските тенденции оказват влияние върху родната архитектура, облекло и бит, променя облика на множество български градове и постепенно се превръща в кавалетно произведение.

Дечко Узунов е запленен от орнамента и многоцветието в народните носии, тъкани, керамика, както и от характерната за времето архитектура и декоративна украса. Творбите в тази експозиция са от различните десетелитя, в които авторът разглежда алафрангата в маслена, акварелна или смесена техника. Художникът се връща многократно към определени форми и композиции, но променя цветовите гами или детайлите във всяка една своя творба.    

Узунов преплита майсторството и вътрешния усет на възрожденските художници със своите собствени авторски търсения чрез смели цветни съчетания, мекота на линиите и полуабстрактни стилизации.  Сред букети във вази и цветни клонки до интериори, напомнящи за античността, авторските алафранги на Узунов оживяват сред останалите сюжети в картините му. В настоящата експозиция са включени над 20 произведения, които показват авторския прочит на големия художник върху темата.

Програма

23 февруари 2023 - 04 юни 2023 - Галерия-музей Дечко Узунов


Може също да ти хареса