Дис/Хармонии

Жанр: фотографии

Фотографският дебют на Рут Колева Дис/Хармонии показва една непозната за публиката ѝ творческа страна. Опитът на певицата с фотографията започва през 2004 година, когато тя е едва на 15 години и я използва като метод да предостави поглед зад кулисите на музикални събития, а след това често застава зад фотоапарата и в университета. През последните години тя снима по време на своите пътувания, без да се страхува да скъси дистанцията и да насочи камерата си към непознати лица. Нейните обекти често са предварително проучени, но немалко от снимките ѝ са импровизирани и водени от интуицията ѝ.

Кадрите в изложбата Дис/Хармонии са заснети с цифров и аналoгов апарат и са специално селектирани не заради екзотиката на непознатите дестинации (Виетнам, Мексико, САЩ, Япония и др.), а защото в тях артистката открива смисъл, разпознава човешка връзка или намира нетипични аналогии между различни визуални елементи.

В експозицията са включени фотографски серии на спящи пътници в японското метро, деца в естествената им среда, било то сред джунглите на Лаос, Виетнам или в ромската махала в България, пъстрите хора на Прайда или случайни пешеходци по улиците на Ню Йорк. Фотографиите улавят предимно обикновени хора в ежедневни ситуации, но зад тази привидно обичайна обстановка се крие дълбочина, абсурд и сериозен поглед върху човешката психика и история.

Програма

05 април 2023 - 23 април 2023 - Credo Bonum