До последна капка

Жанр: инсталация

До последна капка е новият проект в Галерия +359. Изложбата представлява звукова инсталация на Антони Райжеков и е реализирана в сътрудничество с артистите Биляна Вучкова (цигулка), Росен Захариев (флюгелхорн), Матиас Лебуше (пиано).

Новият проект на Антони Райжеков затвърждава статута му на „звуков артист“. В последните години инсталациите, които Райжеков разработва, получават отзвук както в България, така и в чужбина. Неговите композиции – музика от бактерии, от новинарски статистики, хор от политическо лицемерие, дори и от черната статистика от световната ковид пандемия, доказват, че всичко, дори нетрадиционното и нетипичното, може да бъде обвързано със звуците и да се превърне в музика. 

Последната му изложба До последна капка се занимава с темата за изчерпването, като името ѝ насочва към познатата метафора, описваща проблем, с който всеки творец се е срещал – липсата на вдъхновение и изцеждането в буквален и преносен смисъл. Изложбата е поредната инсталация, в която артистът търси неочевидния път и прочит на иначе ясни и семпли концепции, а тук той се крие в необичайно генерирания звук с помощта на различни предмети.

В пространството на Водната кула откриваме разглобено пиано, звучащо като истинско, смачкан тромпет, създаващ цяло соло, и висяща безлъкова цигулка, която изпълва стаята с прекрасен звук. Всички тези музикални фрагменти са предварително записани от Матиас Лебуше, Росен Захариев и Биляна Вучкова. Инструментите в изложбата представляват единствено и само звукови скулптури. Чрез тях осъзнаваме, че капещи, или с други думи изхабени, не са само те, такова може да е и човешкото познание. Звукът в изложбата се случва в метални кофи, които улавят различните по обем и форма падащи капки, които с помощта на сензори превръщат всяка вибрация в различен звук. Отговорен за алгоритмите, трансформиращи капките в звуци, е самият Ражейков.

Отвъд техническа реализация Райжеков дълго време работи с публика, интерактивност и изобщо се вълнува от начините на възприемане. Именно затова неговите изложби превръщат посетителите в активен участник. В До последна капка  това не се променя и отново ставаме част от изложбата, в която търсим отговори на въпроса за изчерпването.

Програма

20 март 2023 - 22 април 2023 - Галерия +359