Добрите момчета

Във феминистката теория „мъжкият поглед“ е актът на изобразяване на жените във визуалните изкуства и в литературата от мъжка гледна точка, която представя жените като сексуални обекти за удоволствието на хетеросексуалния мъж зрител. Погледът на мъжа върху женското тяло е инстинктивен, завладяващ. Мъжът гледа, жената е гледана.

В изложбата на Харита Асумани Добри момчета, която можем да разгледаме в Little Bird Place от 1 до 21 юли, ролите са разменени. Художничката наблюдава и рисува по спомен мъжете, оставили следа в живота ѝ. Това са образи, базирани на реални хора, портрети на мъжете, които са успели в някакъв момент да въздействат върху авторката романтично, окриляващо или по-друг начин.

Темата за секса никога не е плашела Харита, като тя и розовият цвят са се превърнали в нейните отличителни белези в творчеството ѝ. Независимо дали представя себе си, своята женственост и голота, или открехва вратата към интимни моменти от романтичния живот с партньора си, темата за сексуалната свобода и за феминизма съжителстват в нейното изкуство.

„Харита изгражда в света си двойници на тези мъже, с които понякога си е разменяла само дума. Взема от тях онези качества, които най-много харесва, и през розовата призма рисува тези непознати и техните измислени светове“, коментира Симеон Василев (куратор).

Ето какво споделя за процеса самата тя: „С някои от тях сме се засичали едва няколко пъти. В това сгъстено време се е случил енергийно-информационен обмен. Тази хаотична информация е работила в подсъзнанието ми, дълго след нашата последна среща. Когато умът ми е извиквал техния образ, съм сглобявала наличното по свое усмотрение, добавяйки нужните светли краски. Ето защо в представите ми тези мъже присъстват под обобщението „добри момчета“.

Експозицията се състои от пет картини, като освен тях в нея можем да чуем и аудио с личните истории и преживявания на Харита, канейки ни още веднъж да се потопим в нейните романтични спомени. Имаме време до 21-ви да разгледаме Добрите момчета.

Програма

01 юли 2024 - 21 юли 2024 - Little Bird Place