Don’t Bury My Heart Here

Жанр: видео, инсталация

От 11 октомври можем да видим четвъртото издание на новия проект на галерия Структура – Отворени прозорци, който цели да намали напрежението между изложбеното пространство и улицата. Тези две места сякаш се разминават и невинаги намират общ език, но изкуството, поставено директно на витрините, е едновременно по-достъпно и провокира минувачите да общуват и да се ангажират с него.

Николас Макартър е четвъртият резидент по програмата Отворени прозорци, като за нея той е подготвил видеоинсталцията Don’t Bury My Heart Here, обръщаща вниманието на зрителите към обектите, които те съзнателно или не се опитват да не забелязват – в този случай това е боклукът. Филмът е разделен в две части и разказва историята на самотен герой, изследващ пустошта на града с устройство, което улавя честотата на гласовете на изхвърлените предмети. Идеята, е че тези предмети имат собствена история и създават един фрагментарен разказ.

Облечен в стари дрехи, Макартър излиза на улицата и се присъединява към своите герои, които често са изгубени или търсят нещо, препускайки покрай нищо неподозиращите хора или бягайки от уличните животни. Самотните търсения на героя са съпроводени от чувство на тревога и несигурност, което сякаш отговаря директно на градската среда. Творбите на артиста напомнят на онези странни видеа, които можем да открием в интернет пространството. Те нарочно носят усещане за аматьорски стил, а любителските елементи помагат да се разкрие искреността както на художника, така и на неговите персонажи.

Не погребвай сърцето ми тук може да бъде разгледана до 28 октомври.

Програма

11 октомври 2023 - 28 октомври 2023 - Структура