Другаде

Жанр: живопис

Новата експозиция на Лариса Илиева носи името Другаде и в нея могат да се видят около 30 живописни платна, някои от които са специално създадени за изложбата, а други са подбрани от предишни периоди на твореца, но все пак непознати за публиката на София.

По думите на Илиева заглавието на изложбата загатва за нейния вътрешен свят, в който Азът търси себе си и се пресича с битието в едно визуално поле. В него цари хаосът, който с помощта на въображението ражда един друг, измислен свят. „Това е и моето убежище сред ярките цветове, фриволните жестове на четката и противопоставянето им с черните линии“, споделя тя.

В творбите на Илиева царува абстракцията, като самопровокация и освобождаване на цветовете и формите от класическото им възприятие, но на моменти се открива и човешкото присъствие, което служи за уравновесяване на богатата палитра от цветове. Често творбите на художничката са обвързани с различни цитати от историята на изкуството, библейски образи, спомени или препратки от настоящето. Те отразяват вълненията от проблемите  от настоящото ежедневие и желанието за уединение, обръщайки поглед назад.

Техниката ѝ е повлияна от класическата европейска живопис, но се чувства и влияние от сецесиона и японската гравюра, които се преплитат с използването на съвременни материали като цветните маркери. Обича да комбинира интензивни цветове с графични ритми, изпълнени с черен китайски туш, и да добавя различни щрихи и текстури върху платното. Това не се различава и в последните и най-актуални творби на авторката, част от Другаде.

Програма

25 април 2023 - 05 май 2023 - Vivacom Art Hall