Дух и материя

Жанр: графика

Между 6 и 28 юли в Галерия Мисията българската аудитория има възможността да се запознае с творбите на аржентинската художничка Летисия Бургос и нейната изложба Дух и материя. Събитието е част от тазгодишното издание на София Хартиен Арт Фест и се организира от Фондация Аматерас и Държавния културен институт към МВР.

Дългоочакваната изложба от аржентинската авторка е седмата поредна изложба от програмата на феста, като в нея ние можем да видим рядка селекция от произведения с авторска хартия и сложна комбинация от различни техники и текстури

.Още преди няколко години фестивалът даде началото на обменен проект между България и Аржентина, като куратор и участник от страна на Аржентина беше именно Летисия Бургос. Тя е известен автор в сферата на хартиеното изкуство и член на Световната асоциация на авторите, работещи с хартия. Тя има огромен принос за развитието на този жанр в нейната страна и като университетски преподавател е привлякла редица млади автори към това направление в изкуството. В началото на кариерата си тя се специализира върху японската техника о-киое, или с други думи гравюра на дърво, а през годините изкуството ѝ е успяло да остави дълбока следа в аржентинската графика и хартиено изкуство.

Изложбата Дух и материя представя търсенията на авторката чрез огромно разнообразие между цветове и форма. Всяко произведение носи дълбоко духовно послание. Преливат се силни структури към фини, абстрактни, дори на моменти фигуративни изображения, а характерните за нея мощни гравюри, преплетени с релефи, създават усещане за движение на материята.

Изложбата е под патронажа на Посолството на Аржентина и откриването ѝ на 6 юли от 18:00 е в присъствието на посланика на Република Аржентина Негово Превъзходителство Алфредо Нестор Атанасоф и авторката на изложбата Летисия Бургос, която е подготвила свое представяне за творческите си проекти.

Програма

06 юли 2023 - 28 юли 2023 - Мисията


Може също да ти хареса