Ефир и мощ/Аматерас годишен курс

Жанр: инсталация, скулптура

София хартиен арт фест  (СХАФ) открива своето 13-то издание с две изложби във фоайе Запад и Мраморно фоайе на Националния дворец на културата. Тазгодишното издание на феста е обединено от мотото Ефир и мощ.

Произведенията за Ефир и мощ, както се казва и едната откриваща изложба, са селектирани от журито към фестивала. В експозицията можем да видим голямоформатни произведения, специално създадени от авторите за западното фоайе на НДК. Това са 6 проекта, представящи различни видове техники с оригинални творчески решения. Някои от тях са създадени и с материали, подсигурени от членове на FESPA България, Световната организация за рециклиращи технологии. Скулптурите и инсталациите, които гледаме, са дело на Елена Белова, Аделина Раковска, Екатерина Христова и Емил Деянов, Маргарита Долчева, Силвана Илиева и Христина Дечева.

Втората изложба, разположена в Мраморното фоайе е 15-ото издание на Аматерас – годишна изложба/конкурс за хартиено изкуство. Аматерас е емблематичният раздел на Хартиения арт фест, в който наблюдаваме хартиени произведения на изкуството от артисти от цял свят. В изложбата участват 61 автори от 21 държави и в рамките на изложбата ще разберем кой е победителят на тазгодишното издание на конкурса.

Произведенията в двете изложби отправят послания, свързани с човешките ценности, опазване на нашата планета и мира в света. Голяма част от участниците в тях са утвърдени имена в сферата на хартиеното изкуство като Елиана Анхина и Анжела Барбу от Бразилия, Нобуко Уеда и Сумие Мацура от Япония и още много други, а тазгодишните откриващи изложби към СХАФ затвърждават все по-силното българско участие и интерес към хартиеното изкуство.

Изложбите могат да бъдат видени всеки ден от 11:00 до 18:00. Достъп до тях има през вход А3 на НДК.

Програма