Ефирно

Жанр: инсталация

Изложбата Ефирно е най-новият проект на Даниела Тодорова, автор с утвърдено име в сферата на хартиеното изкуство и куратор на София хартиен арт фест. Тази експозиция е част от раздела Самостоятелни изложби във фестивала и има специално място в тазгодишната програма, защото с нея отбелязваме шестото десетилетие на нейния куратор и създател.

Проектът е посветен на любима за артистката тема – светлината и нейните многопластови измерения. Той е изграден от живописни хартиени пана, обединени от инсталационни произведения със светлина. Артистката е пленена от хартиеното изкуство от 2008 г. насам, когато тя посещава Финландия и открива неговите възможности. За последните 15 години именно то е доминиращо в нейното творчество. Тодорова има големи заслуги за представянето и популяризирането на хартиеното изкуство у нас, а в тази изложба още веднъж виждаме уменията на авторката да комбинира хартиени и релефни структури и да създава усещането за движение и лекота чрез тях.

По думите на Тодорова основен фокус в последния ѝ проект, но и в цялото ѝ творчество, независимо от медията, са духовните послания. Тук е обърнато внимание на „ефира“, който се определя като най-високия слой на въздуха, тази почти невидима, но много мощна енергия.
Самата тя споделя: „Духовните ми пътувания в непознатия невидим свят и срещата с онази чиста и нежна субстанция Ефира, са част от моите видения и търсения в изкуството. Посланията, които отправям, са част от състояния на съзерцание и проникване зад завесата на видимото в докосване до светлината. Ефирът е най-фината материя във Вселената според древните алхимици. Описана е в различните ѝ духовни направления като най-невидимата и важна сфера от света между хората и Вечния безкрай. Трудно се изразява по материален начин Ефирът“.

Разглеждаме материалния прочит на „ефира“ в новата изложба на Даниела Тодорова до 12 май.

Програма

02 май 2023 - 12 май 2023 - Средец