Еквиваленти

Жанр: керамика, фотографии

На 5 септември галерия Васка Емануилова открива есенния сезон с изложбата Еквиваленти на Надя Текнеджиева. В нея авторката представя над 20 творби, сред които серия от фотографии, керамични произведения, видео и поезия. В създадените специално за галерийното пространство обекти тя влага своето разбиране за живота и за изкуството като душевен пристан.

Надя Текнеджиева използва образи и символи от различни времена, за да изгради богати откъм интерпретации обекти. Чрез тази визуaлна игра изящните произведения се превръщат в приказни и нереални, осъществявайки преход от външния към вътрешния свят на човека. Върху изчистените и фини бели керамични повърхности са нанесени лирично-меланхолични изображения, форми и причудливи структури и флорални мотиви в синьо и черно. В син цвят са и фотографските отпечатъци на принципа на фотограмата, които изобразяват облаци и въображаеми пейзажи.

Надя Текнеджиева е доктор по керамика и главен асистент в Националната художествена академия. Тя се развива и в областта на фотографията, графиката, живописта и скулптурата. Нейната експозиция се реализира по програма Място за срещи на Софийска градска художествена галерия, която цели да популяризира млади съвременни творци чрез изложби, дискусии, срещи и проекти.

Еквиваленти разглеждаме до 29 октомври.

Програма

05 септември 2023 - 29 октомври 2023 - Васка Емануилова