El Aumento – Издигането

От 19 септември в галерия Ракруси можем да видим новата самостоятелна изложба на Валентин Бакърджиев El Aumento – Издигането. Творческият път на родения в България Бакърджиев тръгва от Сливен, където завършва художествената гимназия Димитър Добрович. В следващите години живее и твори в Италия, Доминиканската република, а от 15 години работи в Амстердам. Новата му изложба El Aumento – Издигането е провокирана от личните му търсения, свързани с темата за творческото вдъхновение.

Това е четвъртата самостоятелна изложба на Бакърджиев в България за последните 2 години, като преди няколко месеца той представя проекта си Индиго в Държавния културен институт към Министъра на външните работи. Работата по сегашната му изложба започва през 2016, като идеята за нея се ражда от убеждението на автора, че фигуративната живопис, която създава, вече не отговаря на творческите му търсения.

В експозицията можем да видим творби, създадени от старите му живописни платна, които са превърнати в нови произведения на изкуството посредством тяхното физическо нарязване. Нарязаните парчета след това са съединени отново като пъзел, а резултатът от това е появата триизмерни обекти, наподобяващи пирамиди, които преносно и буквално издигат творбите му. В пирамидите могат да се разпознаят части от старите платна очи, ръце, лице, – но конструирани по нов начини и носещи ново значение.

„Реших да спра да правя това, което публиката очакваше от мен, и да стана артистът, който исках да бъда. По този начин унищожих старите си картини и ги ползвах, за да създам нова серия творби. Така преобразувах фигуративното си изкуство в абстрактно, в което всички елементи имат нов смисъл и значение.“

Валентин Бакърджиев за изложбата

Откриването е на 19 септември от 18:30. Разглеждаме El Aumento – Издигането до 7 октомври.

Програма

19 септември 2023 - 07 октомври 2023 - Ракурси