En-Trance: Женски тела

Жанр: видео, инсталация, фотографии

En-Trance: Женското тяло в дигитални пейзажи е първата самостоятелна изложба на Зорница Стоянова в България. Проектът е изграден около концепцията за възприятието на женското тяло и представлява единна платформа, в която са показани фотографии, арт филми и инсталации.

Зорница Стоянова е хореограф и куратор, силно вълнуваща се от звуковия и видео дизайна. През 2006 тя се премества във Филаделфия, САЩ, където продуцира и представя спектакли и видео произведения под името BodyMeld / БодиМелд. През 2020 се връща в София и продължава да ръководи проектите на БодиМелд, но и започва да развива дейността на компанията на родна земя.

En-Trance: Женското тяло събира на едно място различни медии – филми, снимки и инсталационни проекти. Голяма част от представените филми са част от сценични произведения от 18-годишната практика на Стоянова. В изложбата можем да открием и международни продукции, такива от Германия, Бразилия, САЩ, Италия, Франция, Финландия, както и VR (виртуална реалност) филм от Нова Зеландия, които са внимателно избрани от Стоянова, за да представят женското тяло в различните му аспекти.

Изложбата цели да подтикне човек да се замисли за образа на женското тяло и да се противопостави на създадения през годините, но най-вече в ерата на социалните мрежи образ на жените. Танцуващи в TikTok лица, сполучливо гримирани като еднотипни красавици. Чувственост, която е винаги представена пред сексуалността на мъжкия поглед. Образ, без голяма възможност за отличаване измежду другите копия. Жената в дигиталната кутия на телефоните и мониторите е танцуваща, но никога мислеща, мултиизмерна или чувствена. Така ли трябва да бъде представяно женското тяло в XXI век? Отговор на този въпрос търсим в изложбата.

Проектът е и със съпътстваща програма, която включва два пърформанса. На 12 май от 18:00 гледаме Altered States: a performance conversation със Зорница Стоянова и американската хореографка Меган Бридж. На 9 юни можем да гледаме пърформанс със Зорница и Софи Верест, а след него е предвидена среща с двете артистки.

Всички събития с гост-артистите от чужбина се провеждат на английски език, а мястото отново е Топлоцентрала.

Програма

11 май 2023 - 09 юни 2023 - Топлоцентрала