Ентропия

В първите дни на октомври, две години след втората си изложба в галерия Нюанс, Катрин Томова се завръща в изложбеното пространство, за да го преобрази отново с абстрактните си платна. В Ентропия, както е озаглавена настоящата експозиция, можем да проследим постепенното завръщане на силния и експресивен цвят, типичен за творчеството на Томова, който беше изместен от по-тъмните тонове в последната изява на артистката.

Отминалите няколко години донесоха несигурност и безредие в света ни. И ако с предишната си изложба Paint It Dark Катрин се потопи в изследването на отчуждението и обезличаването ни като личности в отговор на изолацията заради пандемията, тя логично продължава изследванията си, като обръща вниманието си към хаоса вътре и около нас. Заглавието на експозицията цели да насочи погледа на зрителя навътре към себе си, където освен тъмнина може да се открие светлина, цветове, надежда и свободата на духа.

А ето какво споделя самата Катрин Томова за изложбата:

„Със сигурност  това е странно име (Ентропия) за изложба. Но то вероятно показва известна последователност с темите от някои от предишните ми изложбени проекти: Деволюция, Островът по обед, Трънливи наслади… Методът на абстрактната живопис, в която работя, ми дава свободата да изследвам без ограниченията на формалната образност.

Хаосът освен негативен, безконтролен, нарастващ безпорядък съдържа и идеята за хаоса като пълна свобода, като съзидателна енергия, търсеща нови форми, нов или различен порядък. Схващам своята работа като на изследовател на реда в хаоса, на феномена на невъзможните комбинации, които се оказват есенцията на въображението и творчеството.”

Разглеждаме изложбата от 3 до 22 октомври.

Програма

03 октомври 2023 - 22 октомври 2023 - Нюанс