Естествен интелект

В последната година темата за изкуствения интелект завладя света, а разгорещените дискусии за неговата употреба и опасността, която представлява, бяха част от разговорите ни всеки ден. В самостоятелната си изложба Естествен интелект, която откриваме на 17 ноември в галерия Депо, Точка Илиева пренасочва вниманието отново към човека и неговите безгранични възможности.

Търсенията на артистката са вдъхновени от убеждението на Платон, че идеите се раждат в най-дълбоките части на ума. Творбите на Илиева са базирани на текстове и провокират размисъл върху темата за спонтанността на творческата мисъл, нейните уникални странности , заложени в човешкия интелект.

В центъра на изложбата стои въпросът може ли изкуственият интелект наистина да улови спонтанността, изключителността и ирационалността на човека? Кои са факторите, които влияят на креативността, съществуват ли те и какво представлява тя като цяло? Може ли изкуственият интелект да създава изкуство са сред другите въпроси, чиито отговори търсим в експозицията на Точка Илиева.

Галерия Депо се превръща в пространство за изследването на Точка, която създава мултимедийно преживяване, готово да провокира всеки посетител. Впускаме се в скритите аспекти на човешкия ум, където процъфтяват случайни, абстрактни и ирационални идеи.

ДЕПО САЙТ-СПЕСИФИК е съвместен проект на галерия Depoo и Фондация „Ситиуайз“ с куратор Николай Петров Glow. Проектът предвижда шест самостоятелни изложби през програмния период на 2023 г. за които са поканени шест изявени български млади автори, обединени в изграждането на сайт-спесифик намеса, с която галерийното пространство се трансформира от бял куб в цялостно художествено произведение. Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Национален фонд “Култура” по програма “Едногодишен грант” – 2022 г.

Откриването е на 17 ноември в 18:00, а Естествен интелект е първияата изложба, която е част от ДЕПО САЙТ-СПЕСИФИК. Разглеждаме експозицията до 1 декември.

Програма

17 ноември 2023 - 01 декември 2023 - Depoo